Menu

Kempparin kasvisruokakuukausi

Food Inc. taisi sysätä monet viettämään Docventuresin lihatonta lokakuuta: FB-ryhmässä on jo yli 18 000 mukaan ilmoittautunutta! Itsekin olen mukana pientä poikkeusta lukuunottamatta: 5.10. ruokailen nimittäin Berliinissä Euroopan uusimmassa paleo-ravintolassa, jossa on meikälle — ja Hertta sulle, tiedoksi vaan! — jo pöytävarauskin. Sitä en voi mitenkään perua, mutta mikäli listalla on hyviä kasvisruokia, ehkä jätän lihan sivuun.

Ajattelin lihattomasta lokakuu -kamppiksesta innostuneena pyhittää blogissakin lokakuun hyville kasvisruokaresepteille. Syön kasvispainotteisesti, mutten ole pitkään aikaan jakanut kanssanne varsinaisia ruokareseptejä, koitan nyt skarpata!

Vaikkei vielä ole lokakuu, on pakko mainita taas kerran vietnamilaiset rullat. Rullan tekeleet ovat vilahtaneet Kemikaalicocktailissa monta kertaa, mutta oletko vielä itse maistanut niitä? Haastan nyt sinut kasvisruokailemaan lokakuun ajan ja esimerkiksi vietnamilaiset rullat kasvistäytteellä ovat ihan superherkullisia.

kc-sm1

kc-rullat1

Näistä viime viikolla testaamistamme rullista juuri kasvisrullat olivat ehdottomasti maukkaimpia (joukossa oli lihaversioitakin). Tyyppasimme tällaiset makuvaihtoehdot:

  • ankka-seesammunakas-sipulihilloke
  • silken tofu-seesammunakas-suolapähkinä
  • lohi-kantarelli
  • chili-katkarapu-mango
  • porkkana-avokado
  • munakoiso-marinoitu sieni-pähkinä

Olimme yksimielisiä kasvisrullien ylivoimaisuudesta. Ehkä niissä oli eniten makua siksi, että liha- ja kala- sekä äyriäisversioissa luotetaan (mahdollisesti) liikaa lihan omaan makuun, mutta koska se on todellisuudessa aika mieto, ei makumaailma ole yhtä mielenkiintoinen kuin kasvisversioissa, joissa makumaailmaan on tunnuttu panostetun enemmän. Tämä on oma teoriani.

Ekat rullat kannattaa testata ammattilaisen tekemänä, vaikka juuri Rullassa ja sen myötä ehkä voit kokeilla niiden valmistamista kotonakin. Ainakin Eeva Kolun blogista löytyy ohje.

kc-rullat5

Jos et ole koskaan syönyt tofua, ehkä nyt olisi vihdoinkin aika maistaa, edes kerran? Tosin: ei kannata syödä tofua missä vaan, usein sitä kun ei osata maustaa kunnolla. Itämaisissa ravintoloissa on yleensä parhaat tofuruoat. (Palaan tähän asiaan omassa postauksessaan.) Ei silti: itse en käytä soijatuotteita juurikaan, koska koitan pitäytyä mahdollisimman luonnollisessa ruoassa. Tofua ei kasva puussa, puskassa tai maassa, se ei uiskentele meressä ta juokse metsässä. Se on erittäin prosessoitu tuote, jollaisia itse pyrin syömään aika harvoin. Kannattaa lukea esimerkiksi Joseph Mercolan The Health Dangers Of Soy -artikkeli. Henkilökohtaisesti syön terveysnäkökulmasta mielummin riistaa kuin tofua, mutta ymmärrän hyvin, että monet valitsevat päinvastoin. Kukin valitkoon tavallaan.

kc-rulla2

Kiitos Suuren & Mahtavan posselle ruokaseurasta — ja Henrille viineistä!

Meikä suuntaa nyt postiin, jossa vihdoin odottaa uusi satsi Marjoja ja maskaraa -kirjoja. Ne jotka odotatte omia kappaleitanne, pyydän anteeksi viivettä! Pääsivät taas loppumaan, mutta tänään lähtee satsi postissa kirjoja odottaville.