Menu

Tampere, raw foodin edelläkävijä

Vietin viikonloppuna 20 tuntia Tampereella, josta suurimman osan The Lieblingsin kanssa, mutta ehdinpäs piipahtaa myös maistamassa mainioita raakaherkkuja ja tsekkaamassa ystävien vintagekaupan. Tässä neljä paikkaa, jotka kannattaa kokea seuraavalla kerralla kun menet Manseen.

Ensinnäkin: Helsingin kannattaisi ottaa Tampereesta raw food -mallia. Tampereen Ruohonjuuressa on mainio smoothiebaari, josta saa sellaisia raw food -herkkuja, että oksat pois. Loppuu melkein adjektiivit kesken.

Tutustuin tiskin takana häärineeseen Saimi Parikkaan, jonka kehittämä raaka-”Snickers” ui tietoisuuteeni keväällä Jaakko Halmetojan FB-feedin kautta. Olen pitkään odottanut, että saan testata sen. Myönnän, että tekele oli niin herkullinen, että unohdin täysin kysyä, mistä se on valmistettu. Heh… Raakasuklaaproteiinipatukka se siis kuitenkin on ja paitsi että maku on kohdillaan, niin on myös koostumus. Loistava Snickers-imitaatio, täytyy sanoa!

kc-snickers

Saimi on kerrassaan ihailtava raw food -kokki ja herkuillaan on onneksi myös oma FB-ryhmä, Loving The Cake, käykäähän kurkkaamassa. (Saimi: pliis perusta blogi!)

kc-ruohonjuuri1

Nautin patukan kanssa goji-sitrus -smoothien, joka sisälsi ainakin verigreippiä, apeelsiinia, gojimarjoja, banaania, mantelimaitoa ja ties mitä… Nämä kaksi olivat oikein hyvä vaihtoehto lounaaksi, kerrassaan loistava vaihtoehto.

Vaikka meillä on Helsingissä ihana Johan & Nyström, kaipaan itse Helsingin ytimeen paikkaa, josta saisi vastaavia herkkuja. Harmi, ettei Helsingin Ruohonjuuri palvele Tampereen lailla. Ehkä vielä joskus? Tampereen Ruohis on ketjun liikkeistä modernein: sisustus on Helsingin liikkeeseen verrattuna siistimpi ja liike muistuttaa aika paljon tavallista ruokakauppaa, jopa paistopiste löytyy.

kc-ruohis3

kc-ruohis2

kc-ruohis1

Tampereen Ruohonjuuri löytyy osoitteesta Hämeenkatu 15.

Toinen loistava raw food -kioski majailee puolestaan Tammelantorilla. Linda Salmisen pitämä Bööna-kioski on ollut olemassa vasta kolme viikkoa, mutta sana pienestä erikoisruokavaliot huomioon ottavasta kioskista on levinnyt kulovalkean tavoin ja Linda myykin päivittäin kaiken loppuun, usein jo monta tuntia ennen torin sulkemista. Lauantaina valikoima oli putsattu puoleenpäivään mennessä. Ymmärrän miksi!

kc-boona

kc-linda

Vaikka Bööna on ollut olemassa vasta alle kuukauden päivät, on Linda pyörittänyt samalla ideologialla toimivaa pitopalveluaan pari vuotta. Ideana on tarjota herkkuja erikoisruokavalioille ja kohderyhmä on tavoitettu: maidottomat, viljattomat, munattomat ja jopa pähkinättömät makeat ja suolaiset tekivät lauantaina kauppansa erinomaisesti. Monet tulivat ostamaan kakkuja kotiinviemiseksi. Kun kylään on tulossa vieraita, joille pitää tarjota vaikkapa gluteenitonta, on Böönan kaltainen firma iso apu. Voi olla aika hankalaa kokkailla gluteenitonta, munatonta tai maidotonta, ellei ole aikaisemmin ollut tarvetta.

Lindalla oli lauantaina valikoimissaan kaksi suolaista piirasta ja kolme makeaa kakkua.

Suolaisina vaihtoehtoina oli tomaatti-pestopiirakka tai gruusialainen kaalipiiras. Jälkimmäinen oli käynyt uunissa, joten valitsin raakaruokaideologian mukaisen tomaatti-pestopiirakan. Aivan hillitön! Pohja oli tehty kurpitsansiemenistä ja taatelista ja kuorrutus sisälsi ainakin paprikaa, tomaattia, valkosipulia ja cashew-pähkinää. Olin nukkunut levy-yhtiön lattialla kolme tuntia ja ajattelin, ettei krapulaiseen ja väsyneeseen fiilikseen millään sovi raakaruoka, mutta niin vaan oli herkkua ja tämän jälkeen tunsin olevani elävien kirjoissa. Raakapiirakan kyytipoikana oli Lindan itse valmistama pakuritee, jossa oli seassa myös lakritsinjuurta ja vaniljaa. Ihanaa!

kc-tomaattibasilikapiirakka

kc-boonakakut

Jälkkärivaihtoehtoja oli kolme. Ylimpänä kuvassa mansikka-valkosuklaa -, keskellä alhaalla marja-valkosuklaa – ja oikealla kermainen mangokakku. Kaksi ensimmäisenä mainittua olivat pähkinättömiä. Se on aika hyvin, sillä usein raw food -ruoka sisältää pähkinää. Valitsin mangokakun, jossa oli myös banaania ja cashew-pähkinää.

kc-banaanikakku

Kakku oli taivaallista — niin kuin raw food  -kakut mielestäni melkein aina ovat. Raakahommat ovat sen verran haastavia ja paneutumista vaativia, että huonot raw food -kokit eivät taida edes viitsiä yrittää.

Linda kertoi aloittaneensa pitopalvelunsa kehittelemällä itse reseptejä, jotka sopivat allergisille. Vaikka Böönasta saakin pääasiassa raakaruokaa, oli lauantaina vitriinissä myös täytettyjä ruisleipiä. Luomukahviakin kiskasta saa. Kakut maksavat 5 euroa per pala, oikein kohtuullista minusta.

Böönan löytyy Tammelantorilta aina torin aukioloaikojen puitteissa, mutta kannattaa tosiaan tiedostaa, että valikoima myydään usein loppuun jo ennen torin sulkemista.

Aivan Böönaa vastapäätä, kadun toisella puolella, sijaitsee ystävieni perustama vintageliike Kätkö Vintage.

kc-katko

kc-katko2

kc-katko3

kc-koru

kc-katko10

Valikoimissa on tarkkaan valittua vintagea, maiharia, farkkua, nahkarotsia, koruja, laukkuja… Hienoja juttuja! Yläkerrassa on vaatteita, asusteita ja joitakin astioita, alakerrassa huonekaluja. Erityismainita vaatteiden kokomerkinnästä: kuteet on havainnollisesti merkattu koon mukaan niin, että vaikka valikoima on kirpparille tyypillisesti sillisalaattia, näkee asiakas helposti, onko vaate S, M vai L-kokoinen jne. Hieno ele kauppiaalta!

Kätkön huonekaluosasto oli erityisen houkutteleva:

kc-katko5

kc-katko8

kc-katko7

kc-katko9

kc-katko6

Henkan ja Helin silmä on pettämätön ja sen todistaa mielestäni viimeistään Kätkö Vintagen alakerta. Kannattaa kodin sisustajien ja vintagediggareiden laittaa paikka to do -listalle. Kätkö löytyy osoitteesta Aaltosenkatu 31-33.

kc-jaakko

Takaisin raakaruokaan…. Piipahdin Tampereella ollessani vihdoinkin Jaakon Smoothie Studiolla, joka on parhaillaan tosin kiinni. Sen verran kuitenkin tiedän, että raakaherkkuja kannattaa ehdottomasti mennä testailemaan tännekin, heti kun mesta on taas auki.

Jaakko esitteli Studion uskomattomat raaka-ainevarastot ja tekaisi mulle jotakin kahvin makuista, jonka raaka-aineista ei ole hajuakaan, mutta ei tainnut ihan peruskaffe olla, heh. Ihanan makuinen kylläkin ja maistui, vaikken kahvia yleensä juokaan. Herra Pakurikääpä on yksi inspiroivimpia tyyppejä, joita olen koskaan tavannut. Mikä energia tästä miehestä huokuu?! Jos joku jossakin kaipaa todisteita ruokavalion merkityksestä energiatasoihin, voi mennä koputtamaan Jaakon ovelle. Sieltä ei sitten ihan pariin tuntiin tulekaan lähdettyä. 😉

Smoothie Studion osoite on Rautatienkatu 26.

Ei voi muuta todeta postauksen loppuun kuin että Hyvä Tampere! Jösses.