Menu

Hamstraaja

Luonnollista ruokaa ja mahdollisimman aitoja raaka-aineita arvostava on todennäköisesti marjafani. Ainakin pitäisi olla. Minä rakastan marjoja yli kaiken ja korvaan niillä nykyään  melkein täysin hedelmien syömisen.

Pakkanen alkaa olla kesän jäljiltä jo melkein täynnä, olen säilönyt marjoja kymmeniä kiloja! Aloitin kesäloman pakastamalla mansikoita.

kc-mansikat

Seuraavaksi kypsyivät vadelmat, jotka tosin ovat hävinneet puskasta pakkasen sijaan melkein kaikki ”suoraan suoneen”, niin kuin tapaamme kotopuolessa äidin kanssa vitsailla.

kc-vadelmat

Mustikoilla (ja metsämansikoilla) olen herkutellut etenkin mökillä, mutta pakkaseen raaskin laittaa vain 5 kg mustikkaa, kun ovat niin kalliita… Jos olisin ehtinyt, niin itsehän niitä olisi voinut pakkaseen kerätä, mutta kaikkeen ei vaan riitä ihmisen aika, harmillista kyllä.

kc-mustikatmansikat

Mustaherukoita sen sijaan ostin 10 kg, ehdottomat lempimarjani!

kc-mustaherukat

Mustaherukoiden maku on hurmaava: kirpeä, makea, hienostunut, nostalginen… Mustaherukka suorastaan huutaa päästä osaksi raakaruokajälkkäriä tai mysliannosta. Mustiksia on miellyttävä myös käsitellä, kun ne pysyvät mustikoita helpommin koossa, eivätkä kädet värjäänny hommassa täysin.

Punaherukoita olen saanut pakkaseen vasta vähän, niitä pitäisi vielä hamstrata jostakin. Oisko jollain myydä?

Nyt kun kylmät säilytystilat alkavat olla täynnä, on aika siirtyä kuivattamisen ja purkittamisen pariin.

kc-piparminttu2

Kuivattamisen aloitin jo alkukesästä piparmintulla, jonka muuten sain viime kesävä Mádaran Lottelta. Mökillään Latviassa kasvaa paljon piparminttua, joka on melkoisen kestävää ja helposti leviävää sorttia. Mitä ilmeisimmin asia pitää paikkansa, kun kahdesta pienestä pistokkaasta oli kasvanut mökille hervoton pusikko!

kc-kuivattamo

Piparmintun lehdistä saa aivan loistavaa teetä, kunhan muistaa laittaa lehdet —tuoreet tai kuivatut — kuumaan veteen, jotta niistä irtoaa tarpeeksi makua.

kc-mustaherukanlehdet

Keräsin tänään ekaa kertaa myös mustaherukan lehtiä, niistä kun saa kuulemma ihanaa mehua. Mutta kertokaa, olenko liikkeellä liian myöhään, pitäisikö lehdet kerätä aikaisemmin? Ja olisiko jollain hyviä mustaherukanlehtireseptejä? Yksi mehuresepti mulla pitäisi jossain FB:n viestiketju-uumenissa olla ja toisen aika kiinnostavat löysin juuri Purkissa! -kirjasta. Mustaherukanlehtiin käärittyä vuhenjuustoa nimittäin. Ajattelin testata huomenissa.

Nappasin mökiltä mukaan myös puntin basilikaa, jonka ajattelin kuivata ja seuraava askel kuivatushommissa liittynee sieniin… Kun niitä vaan löytyisi jostakin!

Mutta on tää vuodenaika vaan ihana. Kuin Edenissä eläisi. 😀