Menu

Huuhaaihminen tässä hei

Tiedätte sen tunteen, kun joku muu sanoo asian niin paljon paremmin. Ollessani teini, oli se Bon Jovi, joka tiesi täsmälleen, kuinka always tulisin rakastamaan ysiluokan poikaa. Uusimmassa Imagessa Riku Siivonen vie sanat suustani kolumnissaan Huuhaa, järjen ääni.

Harmillista kyllä, teksti ei ole verkossa, mutta uusimmasta Imagesta se löytyy, sivulta 88.

Tieteestä innostuneet bloggaajat sekä Yleisradion ja Helsingin Sanomien kolumnistit  ovat olleet huolissaan siitä, että ihmiset uskovat jumaliin, enkeleihin, luontaishoitoihin tai kyseenalaistavat esimerkiksi THL:n erehtymättömyyden rokotusasioissa. He kysyvät, kuinka kummassa koulutetut ihmiset voivat olla näin hoopoja.

Riku jatkaa.

Kysymysten takana on usein niin sanottu vastustamisenergia. Se on voima, joka kohdistetaan muiden epäilyttävän toiminnan tuhoamiseen — riippumatta sen tuhoisuudesta.

homeopatia-tratamiento2

Kuva: ellahoy.es

Siivonen nostaa esille homeopatian ja ihmettelee, miksi harmiton itsehoidon muoto herättää ihmisissä voimakasta vastustamisenergiaa. Kirjoitin maaliskuun Kotilääkäri-kolumnissani, kuinka saimme kaksivuotiaan korvatulehdus- ja antibioottikuurikierteen loppumaan homeopatian avulla. Teksti herätti niin kiivasta keskustelua, että Otavamedia julkaisi sen poikkeuksellisesti netissä (yleensä lehden kolumneja ei julkaista sähköisesti).

Homeopatia on vain yksi esimerkki vastustamisenergiasta puhuttaessa, mutta kovin hyvä sellainen.

On hämmentävää, miten innokkaasti mielestään oikeassa olevat ihmiset haluavat runnoa alas niitä, jotka haastavat heidän oikeassa olemisensa omalla kokemuksellaan. Henkilökohtaisesti minulle on aivan sama, loppuivatko esimerkiksi Islan korvatulehdukset siihen, että keho alkoi hoitaa itse itseään lopetettuamme antibioottien antamisen lapselle (uskon, että tämä on sairastelun loppumisen syy), vai lopettiko tulehduskierteen jokin homeopaattisten tablettien raaka-aine tai niiden yhdistelmä. Minulle on aivan sama, koska lapsi on terve.

Aivan kuten maahanmuuttokriitikot, myös huuhaakriitikot näkevät pidemmälle: homeopatia on portti matkalla uskonnolliseen reikihoitodiktatuuriin. Jos annamme ihmisten yksityiselämässään uskoa horoskooppeihin, seuraavaksi homeopatiaa vaaditaan terveyskeskuksiin, ja kohta länsimainen lääketiede kielletään. Tiedättehän, seuraavaksi naimisiin halutaan hauveleiden kanssa.

Suomalaisia vaivaa lähes fanaattinen kontrollifriikkiys ja auktoriteettiuskovaisuus. Kaikelle on oltava sääntö ja viranomainen ja jos ei ole, niin silloin kielletään homma varmuudeksi kokonaan — vaikka riskit olisivat minimaaliset.

Itse asiassa on saakelin outoa, että tätä toimintamallia noudatetaan suunnilleen kaikkialla paitsi arkikemikaalien riskejä arvioitaessa. Siellä missä olisi viisasta lopettaa mahdollisesti terveydelle vaarallisen kemikaalin käyttö siksi aikaa, kunnes turvallisuudesta on 100% varmuus, siellä toimitaan päinvastoin: jatketaan aineiden käyttöä kunnes tarpeeksi moni tutkimus todistaa, että aine on esimerkiksi kehitysvaurioita aiheuttava. Muutamat vauriot ja yksittäistapaukset eivät näet riitä.

Mitäpä jos emme jakaisikaan ihmisiä huuhaa- ja järki-ihmisiin, vaan näkijöihin ja seuraajiin? Näkijät ovat niitä, jotka uskovat mahdolliseksi sen, mitä ei vielä ole todistettu tai mikä näyttää seuraajalle aluksi mahdottomalta. Näkijät ovat uskoneet ihmisen voivan matkustaa kuuhun. Näkijät ovat uskoneet kahdeksan tunnin työpäivään, joka oli aikoinaan täysin absurdi tavoite. Se oli oman aikansa enkeliterapiaa ja ylösnousemusta: useimpien mielestä vain kaunis tavoite, joka antoi hölmöille lohtua.

kc-huuhaaihminen

En ole viimeaikoina kirjoittanut paljon siitä, mihin oikeastaan haluaisin eniten kiinnittää huomion: arkikemikaalien terveysriskeihin. Osittain kyse on siitä, että olen ollut liian kiireinen Suomen Blogimedian käynnistämisen kanssa, eikä kirjoitusaikaa kemikaaliahieille ei ole ollut. Toisaalta olen ollut lannistunut ilmapiiristä, juuri siitä, mistä Siivonen niin kovin osuvasti kirjoittaa. On ollut tunne, että onko tästä mitään hyötyä sittenkään?

Hiljattain saatu apuraha tosin varmisti sen, että en jätä Kemikaalicocktailin ydinaiheita, vaan alan paketoida niitä toiseksi kirjaksi. Se on juhlaa se!

Näkijät ymmärtävät tieteen totuuden olevan vain johtava hypoteesi. Huomenna se voi olla jo toisin. Kehitys on tapahtunut juuri heidän vuokdeen, jotka epäilevät.

Rationalisti kertoo, keitä me olemme. Huuhaaihminen kertoo, mitä meistä voi tulla.

Pyrin Kemikaalicocktailissa antamaan vaihtoehtoja, joista saattaa olla terveydellistä hyötyä, mutta haittaa ei juurikaan. Esimerkiksi lasinen juomapullo tai puinen puurokauha muovisen sijaan ei sisällä riskejä, mutta terveyshyötyjä mahdollisesti (koska bisfenoli). Parabeeniton voide hoitaa ihoa ihan yhtä hyvin kuin parabeenillinenkin, joten miksi valita parabeenit, kun niitä löytyy rintasyöpäkasvaimista?

Kiitos Riku kolumnistasi, se oli minulle juuri sellainen rohkaisu ja potku takapuoleen, mitä tähän hetkeen kaipasin.

Lainaukset Riku Siivosen Huuhaa, järjen ääni -kolumnista. Image heinä-elokuu 2013.