Menu

Vitaminwater, eli 33 grammaa sokeria ja vettä

Vesi, jossa on vitamiinia. Ihan hittituotteeltahan se kuulostaa, mutta nämä Coca-colan lanseeraamat Vitaminwater-nimiset värjätyt litkut eivät kyllä ole ihan sitä miltä vaikuttaa.

kc-vitaminwaterKuva täältä

Vitaminwater tuotiin Suomen markkinoille isosti muutaman vuosi takaperin. Brändi osti mm. Bulevardilta mainostilaa putiikkien ikkunalta niin, että yksikään ytimessä liikkunut ei millään voinut olla huomaamatta värikkäitä pulloja.

vitamin-wTuotteita mainostetaan vitamiineilla, mutta ei näitä ihan terveystuotteiksi voi kutsua. Jos tarkkoja ollaan, on pullollisessa Vitaminwateria 33 grammaa sokeria. Jo ennen juomien Suomeen tuloa luin kiinnostuneena, kuinka maailmalla Coca-cola oli haastettu harhaanjohtavasta mainonnasta oikeuteen.

Coca-cola on puolustanut vesiään mm. toteamalla, etteivät kuluttajat kuulemma voi luulla tuotteita terveellisiksi:

Lawyers for Coca-Cola are defending the lawsuit by asserting that ”no consumer could reasonably be misled into thinking vitaminwater was a healthy beverage.”

Lähde: huffigtonpost.com

Melkoisen kiinnostava kommentti, kun näin kuluttajana tuntuu, että terveys on juuri se, mitä näillä ensisijaisesti markkinoidaan. Esimerkiksi juoman FB-ryhmässä on pari tuntia sitten postattu tällainen mainos:

Vitaminwater d-fence tarjoaa haarniskaa huomaamattoman keinon pysyä vauhdissa mukana. Vadelman ja omenan makuinen juoma sisältää c-vitamiinia ja sinkkiä. Riittävä nesteytys ja päivittäin tarvittavat vitamiinit ja kivennäisaineet auttavat jaksamaan niin töissä kuin lomanvietossakin.

Lähde: Vitaminwaterin FB-ryhmä

Miten kuluttaja ei luulisi, että kyseessä on terveysjuoma?

Ilmeisesti Coca-colan ja haasteen esittäjän, riippumattoman Center for Science in the Public Interest´n välinen oikeuskamppailu on yhä kesken, sillä en löytänyt verkosta vielä päätöstä tapaukselle. Kiinnostavaa nähdä, joutuuko juomajätti vastuuseen. Mainoslauseita on jo viilattu laimeampaan suuntaan, mutta ainakin FB-ryhmän meno antaa ymmärtää, että terveys ja nämä värjätyt vedet kulkevat käsi kädessä.

Omiin käsiini päätyi keltainen trooppiset hedelmät -niminen juoma, jonka tuoteselosteessa kerrotaan juoman olevan ”trooppisten hedelmien makuinen ja sisältävän sokeria makeutusainetta”. Jos oikeasti haluaa juoda vitamiinivettä, laita kannuun vettä ja sekaan tuoreen limen tai sitruunan mehua. Melko halpaa ja helppoa — ja sokerintonta.

Lue myös: The Dark Side of Witaminwater

Sokeripalakuvan lähde: triplepundit.com