Menu

Vuohenmaitopannukakkua

Koska sattuneesta syystä jääkaapissa oli eilen hanapakkaus vuohenmaitoa, päätin valmistaa illan Linnanjuhlavalvojaisiin uunipellillisen pannaria.

En ole leiponut pannukakkua ehkä koskaan, sillä olen huono vehnä-maito -asioiden kanssa. Nyt tein pannukakun vuohenmaitoon ja korkkasin kaapista löytyneen spelttijauhopussin*.

Googletin ”paras pannukakku” ja löysin tämän maailman parhaaksi tituleeratun. Siitä kyllä tuli ihan sairaan hyvää: ohut, sisältä pehmeä ja päältä rapeakuorinen. Ja pohja vähän sitkeä. Kerrassaan loistava rakenne!

Kotitaloutemme uuni on vähän extraleveä, joten laitan reseptin teille tavallisen uunin pellin mittojen mukaan. Itse tein 1,5 kertaisen määrän pannaritaikinaa, vaikkakin sana taikina on outo: se nimittäin on niin nestemäistä, että meinasin lorauttaa koko satsin lattialle nostaessa peltiä uuniin. Amatööri.

Vuohenmaitopannari (uunipellillinen)

  • 4 dl spelttijauhoja
  • 1,5 dl sokeria* (inkkarisokeri tms. käy myös hyvin — tai hunaja)
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 8 dl vuohenmaitoa
  • 2 munaa
  • 100 g sulatettua voita

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää maito, munat sekä sulatettu, jäähtynyt voi. Kaada taikina leivinpaperille uunipellille ja paista 200-225 asteessa n. ½ tuntia.

Lopputulos oli minusta hyvää sellaisenaan enkä kaivannut sen päälle mitään muuta, mutta kaikenlaiset hillot ja hunaja tai vaikka jäätelö sopivat höysteiksi varmasti hyvin.

Sekä oma että miehen vatsa reagoi vähäsen vuohenmaitoon, mutta aika minimaalisesti. Se on kyllä hassua, sillä minä olen aina saanut kamalat vatsanväänteet pannareiden jälkeen. Sitten kun Isla alkaa viettää kaverisynttäreitä, teen tällaista lasten kemuihin. Sikahyvää.

Kiitos vuohi ( ja Riitta, joka lähetit meille maidon!).

Psst… Speltti tarkoittaa alkuvehnää ja sisältää gluteenia. Jostain syystä kuitenkin ”moni keliakiasta kärsivä pystyy käyttämään spelttiä ilman ongelmia, vaikka asiasta ei vielä olekaan tieteellistä näyttöä” kertoo Minä Olen -saitti (jolla muuten on paljon tietoa speltin käytöstä ja historiasta). Itselläni vehnä turvottaa ja pierettää lähinnä silloin, kun sen kanssa on käytetty lehmänmaitoa ja kun se on nostatettu hiivalla ja höystetty sokerilla. Spelttivehnää käytän toisinaan ruoanlaitossa, mutta yleensä aina ilman sokeri-hiiva-maito -cocktailia.

Pannukakun voi tietenkin valmistaa ilman vehnää, Hyvinvoinnin tavaratalon nettikaupassa on laaja valikoima erilaisia jauhoja, joihin kandee tutustua. Bloggaan jauho-aiheesta jahka kerkiän!

*Affi-linkki