Menu

Energiajuomille ikäraja

En käsitä, mistä energiajuomien nimi tulee. Ainakin itse yhdistän nämä litkut Malmin ostarilla laahustaviin tyyppeihin, agressiivisen oloisiin pikkupoikiin tai kiroileviin teinimimmeihin. Heistä ketkään eivät vaikuta kovin energisiltä, ellei uhmakkuus ja ärtyneisyys ole se mitä valmistaja tarkoittaa energialla.

Ylen uutinen kertoi tänään Tampereen yliopiston Nuorten terveystapatutkimuksesta, jonka mukaan ”energiajuomien ja nuorten päivittäisten terveysoireiden välillä on yhteys”.

kc-energiajuoma.yle

Kuva: Hanna Lumme / Yle

– Tähän tutkimukseen on poimittu oireista päänsärky, univaikeudet, ärtyneisyys ja väsymys. Kaikissa näkyy selvä yhteys energiajuomien käyttöön, Tampereen yliopiston terveystieteen yksikön tutkija Heini Huhtinen kertoo.

Energiajuomien käyttäjissä on tutkimuksen mukaan kaksinkertainen määrä päivittäisiä univaikeuksia, päänsärkyä, väsymystä sekä heikotusta ja ärtyneisyyttä potevia.

Nuorten terveystapatutkimuksessa vastaajina ovat 12–18-vuotiaat nuoret. Tutkimukseen vastasi 10 406 nuorta.  Energiajuomien käyttäjiä oli yhteensä 44 prosenttia vastaajista.

Lähde: yle.fi/uutiset

Tutkimustulosten valossa kiinnostaa entistä enemmän se, millä perusteella näitä tuotteita kutsutaan energiajuomiksi, ja mitä se oikeastaan tarkoittaa? Ilmeisesti nimi johtuu siitä, että energiajuomissa on kofeiinia, mutta on kuulkaas myös hienoja lupauksia!

Red Bull energiajuoma

Red Bull -energiajuoma on erityisesti suorituskyvyn parantamiseen kehitetty funktionaalinen virvoitusjuoma. Ainutlaatuisen reseptinsä ansiosta Red Bull -energiajuoma virkistää kehoa ja mieltä.

Funktionaaliset hyödyt tölkkiä kohden (sisältää kahdeksankymmentä mikrogrammaa kofeiinia):

  • Auttaa parantamaan keskittymiskykyä,
  • Auttaa lisäämään reaktiokykyä,
  • B-ryhmän vitamiinit edistävät henkistä suorituskykyä (pantoteenihappo) ja auttavat vähentämään väsymystä ja uupumista (niasiini, pantoteenihappo, B6, B12).

Red Bull antaa siivet.

Lähde: redbull.fi

Minulle on aivan sama, jos joku aikuinen haluaa tällaisella litkulla itsensä tiloihin, mutta ei näitä alaikäisille pitäisi myydä. Siksi onkin tärkeää, että te kaikki samaa mieltä kanssani olevat allekirjoitatte kansalaisaloitteen, jossa energiajuomien alaikärajaksi vaaditaan 16-vuotta. Mun puolesta se saisi olla 18.

kc-energiajuoma1

 

Tuonne pitää rekisteröityä, mutta jos olet FB:ssä, voit hoitaa homman sitä kautta. Ja osallistuminen hoidetaan siis jättämällä kommentti kommenttiosioon, lakialoitteen jälkeen.

Olisi hienoa, jos mahdollisimman moni teistä vaivautuisi! Värvätkää ystävät mukaan. Tämä on tärkeä kansalaisaloite.