Menu

Vaarallisia kemikaaleja Zaran vaatteissa

Suomessa puhutaan valitettavan vähän vaatteiden ja tekstiileiden sisältämistä haitallisista kemikaaleista. On hyvä muistaa, että kaikki uudet kuteet kannattaa pestä ennen käyttöä. Lisäksi vaaralliset kemikaalit ovat riski paitsi kuluttajien terveydelle, myös ympäristölle.

Nyt Greenpeace on löytänyt Zaran vaatteista vaarallisia kemikaaleja. Osa näistä aineista hajoaa muodostaen hormoneja häiritseviä kemikaaleja, jotka voivat päätyä kuluttajiin kaikkialla maailmassa. Greenpeacen tutkimuksissa vaatteista löydettiin myös jälkiä atsoväriaineista, jotka voivat hajotessaan synnyttää syöpää aiheuttavia amiineja.

Yleensä kun puhutaan halpaketjuista, parhataan usein Hennesiä. Juuri H&M ja esimerkiksi Marks and Spencer ovat jo lupautuneet puhdistamaan tuotantolinjansa ja osallistumaan Greenpeacen Detox-kampanjaan, mutta maailman suurin muodin vähittäismyyjä, Zara, on kuitenkin pysynyt vaiti tähän asti. Nyt Greenpeace haluaa saada Zaran mukaan kemikaalitalkoisiin ja siihen tarvitaan kuluttajien apua. Tämän linkin takana voit osallistua kampanjaan ja auttaa puhdistamaan Zaran vaatteet. Pyydän: osallistukaa.

 

 Ostatko vaatteesi Zarasta?

Tiesitkö että vaatteesi saattavat sisältää vaarallisia kemikaaleja?

Tutkimme Zaran vaatteita aiemmin tänä vuonna ja löysimme niistä kemikaaleja joiden tiedetään hajoavan myrkyllisiksi ja hormoneja häiritseviksi aineiksi veteen päätyessään, esimerkiksi pesun yhteydessä.

Löysimme lisäksi kahdesta Zaran lastenvaatteesta jälkiä atsoväriaineista, jotka saattavat hajotessaan muodostaa syöpää aiheuttavia amiineja. Tämä ei ole oikein, ja nyt vaadimmekin Zaraa ryhtymään toimeen, jotta se poistaisi vaaralliset aineet tuotteistaan ja tuotannostaan.

Zara on herkkä trendien muutoksille ja pitää tarkasti silmällä mitä sen brändistä puhutaan. Zaralla on miljoonia faneja sosiaalisessa mediassa, mutta meitäkin on miljoonia. Me voimme käyttää kuluttajan valtaa saadaksemme Zaran vakuutettua myrkyllisten aineiden poistamisen tarpeellisuudesta. Olemme saaneet Zaran kilpailijat ja maailman johtavat urheiluvaatemerkit sitoutumaan muutokseen. Siksi tiedämme, että muutos on mahdollinen, ja että vaatteet pystytään tuottamaan myös ilman vaarallisia kemikaaleja. Kerrotaan siis Zaralle, että me kuluttajat haluamme vaatteemme puhtaina, ilman myrkyllisiä aineita!

Olen keskellä kuvauksia ja about NYT on pakko sulkea läppäri, mutta kaverit: laittakaa nimenne Zaran vetoomukseen. Tämä on juuri sitä tarpeellista kuluttaja-aktivismia, mihin teitä tarvitaan.

Kiittäen, Noora.