Menu

Liian kamalaa

Sain yllättävän paljon kommentteja kuvasta, jonka julkaisin Kempparin FB-ryhmässä. Osa kommenteista käsitteli asiaa, jota en koskaan ole tullut ajatelleeksi: blogini kuvamateriaalin soveltuminen lapsille. En julkaise kuvaa tässä, mutta se löytyy esimerkiksi tuolta sivun oikeasta laidasta, jossa FB-feed näkyy. Max Keiser Report -ryhmän kautta levinneessä kuvassa on kuollut äiti ja kolme kuollutta lasta sekä teksti: If these were American or English children lying on the cold ground of their homeland, do you think the media would be silent? Ilmeisesti kuva on alunperin Syyriasta ja kuva Children of Syrian jakama, vaikka sitä levitettäessä pyydetään maailmaa huomaamaan Palestiinan ja Gazan tilanne. Kuvan yhteydessä on mm. teksti:

Please pass this photo all over the world and web sites and ask everyone to help the Children in Palestine and Gaza. We must make the UN ACT AT ONCE . And where the fk IS SAVE THE CHILDREN ? Why do the red cross now help more ?

Yllättävän useat teistä reagoivat kuvaan negatiivisesti, siksi haluan perustella kuvan jakamista FB-ryhmässä. Tässä ensin muutamia lukijoiden kommentteja.

Mun on hyvin vaikea käsittää ja ymmärtää millään tasolla tämän tyyppistä kuvilla mässäilevää maailmanparannushurskastelua. Kuvan julkaiseminen tämän tyyppisessä yhteydessä häpäisee mun mielestä niiden tuhanisen ihmisten kärsimykset joille nämä näkymät on arkipäivää. Samalla haluan muistuttaa tätä tekopyhää porukkaa siitä että 70 vuotta sitten Euroopassa oli täysin saman näköistä. Tämän kuvan julkaiseminen oli täydellisen ala-arvoista ja mautonta. Mutta ilmeisesti tämän tyyppinen media ja blogin pitäminen antaa oikeutuksen julkaista mitä vaan ilman harkintaa. Eikä vissiinkään tullut mieleen että kuva tosiaan leviää myös niille sadoille ihmisille jotka eivät edes Kemikaalicocktailia lue…

***

Mun päivän WTF on ollut lukea näitä kommentteja :( Että tosiaan, poissa silmistä poissa mielestä ja sotaa tulee aina olemaan kuitenkin, niin parempi ummistaa siltä silmät. Vielä uudestaan: WTF!!??’

***

Ottamatta kantaa kuvan levityksen tarpeellisuuteen ja toki tiedostaen, että päävastuu lasten internetin käytön valvonnasta on vanhemmilla, toivoisin, että tällaiset kuvat voitaisiin postata pelkkinä linkkeinä ja sisältäen varoituksen lapsille sopimattomasta sisällöstä.

***

Itse olen kuukausilahjoittaja Amnestylle, Unisefille ja Ylen hyvälle. En silti koe tekeväni mitään konkreettista. Jätän myös k.coctailin vastalauseena kuvan jakamiselle. En tarvitse enkä halua mitään ”herättelyä”, tiedän ilmankin että maailma on läpeensä paska.

***

Ymmärrän, että tällaisilla väkivaltamässäilykuvilla yritetään saada huomiota oikeasti tärkeille asioille, mutta en hyväksy niiden postailua facebookissa. On parempiakin tapoja saada ihmisten huomio. Kemikaalicocktail on mielestäni muutenkin väärä foorumi tällaisten asioiden käsittelyyn. Esim Amnestyltä voisin kyseisen linkkauksen ymmärtää, mutta Kemikaalicocktail on keskittynyt eri aiheisiin. Tämä asia on minulle niin häiritsevä, että aion lopettaa Kemikaalicocktailin lukemisen.

***

Siis minun mielestä on aivan oikein, että tämä asiayhteys ja kuva nostetaan esille. Ainakin se herättää keskustelua ja ajatuksia meissä kaikissa. Tämä on siis todellisuutta, joten miksi se pitäisi kieltää. Silmien sulkeminen ei auta mitään ja toivon, että meillä muillakin olisi samaa sisua kuin Nooralla. Joku huomautti, että tällä ei saavuteta mitään ja ehkä nooran pitäisi keskittyä kirjoittamaan päättäjille. Niinpä, siinäpä meille kaikille ajateltavaa, sen sijaan että vain kauhistelemme, voisimme tehdä jotain emmekä sulkea vain silmiämme.

***

Noora – mikä sun mielestä on sopiva ikäraja tällaiselle materiaalille? Tiedät varmasti että moni lapsi käyttää facebookkia. Ja yksikin kerta on mun mielestä liikaa tällaista materiaalia tällaisella foorumilla. Mä olen tykännyt aikaisemmin tyylistäsi täällä mediassa, mutta valitettavasti olen suorastaan häkeltynyt tästä. Sait ainakin kohun aikaiseksi, ja varmaan paljon klikkauksia blogisivustollesi ja sitä kautta mainostajat kiittää.

Kun kirjoitan teille, on mielessäni aikuinen ihminen. Blogini sisältö ei ole yleensä sellaista, että se jollain tavalla järkyttäisi lapsen tai nuoren maailmaa tai aiheuttaisi minkäänlaisia traumoja, mutta en voi antaa 100% taetta, etteikö vastaavanlaisia kuvia näkyisi täällä joskus tulevaisuudessa.

Tähän asti pahimmasta päästä ovat tainneet olla nämä tupakoinnin seurauksiin liittyvät kuvat, joista en saanut (muistaakseni) teiltä noottia. Ilmeisesti sairauden visualisointi on mielestänne ok, mutta kuvat joissa on kriisialueilla kuolleita ihmisiä, ylittävät osan mielestä rajan.

Kuva: abc.net.au

Tuli paha mieli kun tajusin, että muutama teistä oli ollut tietokoneella lapsen kanssa FB-ryhmän kuvan lävähtäessä silmille. Olen pahoillani siitä, enkä todellakaan haluaisi oman parivuotiaani näkevän tällaisia kuvia, mutta samalla haluan varoittaa, että näin voi käydä joskus tulevaisuudessa uudestaan, mikäli luette blogiani lasten kanssa. Kuvaa on jaettu Kempparin FB-sivun kautta 42 kertaa ja alkuperäisen lähteen kautta melkein 4000 kertaa.

Minusta blogiini pitää suhtautua lapsen näkökulmasta kuten uutisiin: tontilla on peruskauraa ja toisaalta niitä uutisten loppukevennyksiä, mutta seassa voi olla myös vakavaa asiaa ja kuvia esim. kriisialueilta tai terveyteen liittyen. Silloin kuvamateriaalikin saattaa olla lapsille liian rankkaa. Suosittelen ottamaan tämän huomioon kun olette skidien kanssa koneella.

Miksi jaoin kuvan? Siksi, että täällä Suomessa on niin kovin helppoa ummistaa silmät. Toivon, että tänä jouluna krääsän ostamisen sijaan autatte paitsi lähimmäisiä, myös lähimmäisiämme kriisialueilla. Monilla meillä on varaa auttaa muita, mutta moni meistä unohtaa sen. Paras tapa avun saamiseen on kuva siitä, mikä on todellisuutta kriisialueella. Kuva kertoo enemmän kuin 1000 sanaa ja jokainen tietää, että lause ”Syyriassa kuolee naisia ja lapsia” on ihan eri asia kuin kertoa asia sanattomasti kuvin.

Miten sitten voi auttaa? Syyrian kriisistä kerrotaan esimerkiksi Unicefin sivuilla ja sitä kautta voit auttaa antamalla lahjoituksen. Hieno joululahja läheiselle voisi olla se, että olet lahjoittanut hänenkin puolestaan rahaa kriisialueiden uhreille.

En ollut alunperin ajatellut tehdä aiheesta blogausta, siksi jaoin kuvan FB-ryhmässä. Jos teksti siis kuulostaa tekopyhältä, olen pahoillani. Näistä asioista on kovin vaikea kirjoittaa sen jälkeen kun on polkaissut käyntiin lapikasarvonnan. En silti koe, ettenkö voisi nostaa esille maailman kriisejä, vaikka yleensä keskitynkin kuluttajan valintoihin omassa arjessaan ja lähikaupassaan.

Sitäpaitsi: alunperin olin uskossa, että kuva liittyy Israelin ja Palestiinan väliseen konfliktiin. Ja se puolestaan liittyy hyvin konkreettisesti siihen, kun me käymme lähikaupassa. Miten niin? Vastaus löytyy Alkuperä merkkaa -sviuilta.

Alkuperä merkkaa-kampanja keskittyy Israelin siirtokuntiin ja miehitykseen liittyvään yritystoimintaan.

Suomessa toimii yli 30 yritystä, joilla on taloudellinen yhteys siirtokuntiin. Niitä Israel on rakentanut kansainvälisen oikeuden vastaisesti miehittämilleen palestiinalaisalueille. Siirtokunnat ovat keskeinen este rauhan saavuttamiselle Lähi-idässä. Lisäksi niihin liittyy vakavia ihmisoikeusloukkauksia.

Kaupankäynti siirtokuntien kanssa ei kestä eettistä tarkastelua, mutta niissä valmistettuja tuotteita tuodaan Suomeen.

Jokainen voi olla kauppareissulla muutoksentekijä! Eettinen kuluttaja ottaa kantaa ihmisoikeuksien ja oikeudenmukaisuuden puolesta jättämällä siirtokuntatuotteet hyllyyn.

Palaan tähän aiheeseen pian omassa blogauksessaan.