Menu

Rakastettava kyssäkaali

Antto Melasniemi taikoi viime viikolla Kellohallissa herkun kyssäkaalista. Tunnustan, etten ole ostanut kyssäkaalia koskaan, mutta eipä siihen tavallisessa marketissa ihan helposti törmääkään. Tämän mahtavan kaalilajikkeen maku yllätti minut täysin. Muistin maun etäisesti jostakin lapsuudesta, mutta aikuisiällä kyssäkaali ja minä olemme kukeneet ihan eri teitä. Onneksi Slow Food Helsingin puheenjohtajalla Bitte Westerlundilla oli torstaina mukanaan yksi superiso kyssäkaali, josta me kaikki onnekkaat saimme maistiaisen.

Tarvitset:

  • Kyssäkaalia
  • Sitruunan
  • Oliiviöljyä
  • Suolaa

Kuori kaali ja viipaloi se tikuiksi. Laita tikut kulhoon, lorauta sekaan oliiviöljyä, purista sitruunan mehua ja lopuksi lisää suolaa. Sekoita ja nauti. Us-ko-mat-to-man upean makuinen cocktail. Todellista gourmeeta jos multa kysytään.

Jos vaaleat tikut ovat mielestäsi vähän ankean näköisiä — jos vaikka tarjoilet niitä vaalean kalan kanssa — voit värjätä ne vaikka punajuurella, tähän tapaan:

Ostin aamulla Liike 51:ssä piipahtaessani mukaan paitsi kyssäkaalin, myös läjän punajuuria. Ne sattuivat olemaan liedellä keittymässä kun silppusin kyssäkaalia, joten oli pakko vähän värikikkailla. Otin vaan lorauksen punaista keitinvettä kulhoon ja kääntelin tikut siinä. Ota kuitenkin nestettä hintsusti, muuten ihanat tikut saavat tunkkaisen sivumaun.

En ole vielä testannut, minkä kanssa rapeat, mehevät ja miedot kyssäkaalitikut olisivat paras lisuke, mutta onneksi Appelsiineja ja hunajaa -blogissa on monen monta upean ja helpon kuuloista kyssäkaalireseptiä. Esimerkiksi appelsiininen kyssäkaalisalaatti on pakko testata, samoin kyssäkaaligranaattiomenasalaatti.

Kyssäkaalia kannattaa nauttia näin syksyllä paitsi ihanan makunsa, myös C-vitamiinin vuoksi: 100 grammassa kyssäkaalia voi olla jopa 80% aikuisen ihmisen päivittäisestä C-vitamiinitarpeesta. Ja karppaajille tiedoksi, että kyssäkaali sopii karpinkin ruokavalioon: hiilareita on 100 grammassa vain 4,6.

Nyt menen jatkamaan punajuurisosekeittoa, joka muuten kannattaa tehdä näin.