Menu

Einesasiaa ruotsiksi

Istun Ylen Radiotalon aulassa ja odotan pääsyä suoraan radio-ohjelmaan. Aina nää vähän jännittää, etenkin kun taas vedetään ruotsiksi. Tällä hetkellä tuntuu, että suomenruotsalainen maailma on ruoan lisäaine- ja eineshuttuasioista paljon kiinnostuneempi kuin suomenkielinen Suomi. Olisi toisinaan ihan kiva vetää näitä juttuja suomeksikin. Saisin tuotettua puolet enemmän asiaa samassa ajassa. No en valita, tämä kun on aika positiivinen ongelma.

Mina nya sverigeskor 😀

Studiossa puhutaan kohta ymmärtääkseni ainakin eineksistä.

Viime viikolla Hufvudstadsbladetin tilaisuudessa kysyttiin yleisöltä, kuinka moni tekee päivittäin ruokaa aidoista raaka-aineista. Kysymys oli mielestäni outo — kunnes tajusin, etteivät kaikki viittaa. En vaan ymmärrä, mihin eineksiä tarvitsee? En koe ruoanlaiton vievän elämästäni kohtuuttomasti aikaa. Varsinkaan lapset eivät ole minusta verukse päivittäiselle einesten käytölle.

Tosin, kyllä meilläkin syödään toisinaan eineksiä. Maksalaatikko, luomunakit tai soijanugetit kuuluvat Islan ruokavalioon maksimissaan kerran viikossa (maksaruokia parivuotias ei ymmärtääkseni saa syödä kuin kerran kuussa, tosin paljonko maksalaatikossa nyt sitten on maksaa?), mutta muuten ruoka tehdään alusta itse. Täysjyväpastan, perunoiden tai riisin keittäminen, hummuksen surautus blenderissä, papujen tai parsakaalin höyrytys ei kauaa aikaa vie. Lihiksiä — kunnon raaka-aineista —voi tehdä kerralla ison satsin pakkaseen ja sitten sulattaa sieltä.

Tuoreissa ja aidoissa raaka-aineissa on niin lapselle kuin aikuiselle paljon tärkeitä ravintoaineita, joita prosessoidussa ruoassa ei vain ole. Jos ajatusta viedään pidemmälle ja mietitään vaikka teollista maitoa, on siinä vain 3-5 vatsalle hyvää bakteeria siinä, missä raakamaidossa on sata! Kelatkaa, että teollisuus ensin kuumentaa ja tuhoaa maidon ravintoarvot kokonaan, ja sitten laittaa takaisin pienen murusen siitä, mitä sieltä on otettu pois. Ihan älytöntä. Sama tuhoaminen ja paikkaaminen kuvaa einesten tuotantoa yleensäkin. Paljon halvempaa ja terveellisempää on syödä aitoa ruokaa.

Jos puolestaan perustelee einesten käyttöä sillä, että itsellä on kiire omien juttujensa kanssa, niin senkun perustelee vaan, mutta jos vähän skarppaisi ja panostaisi aitoihin raaka-aineisiin huomaisi kyllä, että aika nopeasti sitä vääntää vuohenjuustosalaatin, munakkaan tai smoothien.

Kun tankkaa konettaan oikeanlaisella bensalla, tuntuu koko elämä paremmalta. Sitä jaksaa paitsi touhuta sen skidin kanssa illalla, myös fillaroida paikasta toiseen julkisissa kökkimisen sijaan ja muutenkin energiatasot on ihan eri levelillä kuin mikro- tai pikaruokaa vedellessä. Tämä kuulostaa itsestäänselvältä, mutta ei kyllä mitä ilmeisimmin ole monelle ihmiselle sitä. Anna ruoan olla lääkkeesi! Jo Hippokrates sen tiesi. 🙂

… Oho, nyt pitääkin hilpaista studioon. Lisää einesasiaa kohta radioaalloilla!