Menu

Banaani vuonna 2012

Tämä kuva on nopeasti levinnyt sosiaalisessa mediassa ja herättänyt hämmennystä kuluttajissa. Saksalaisomistuksessa oleva Billa-ketju myy — tai myi hetken — valmiiksi kuorittuja banaaneja muoviin pakattuna.

Kuva: alunperin Billa-ketjun FB-ryhmästä (josta se on jo poistettu), napattu tähän osoitteesta austriantimes.au.

Tuote kuvastaa erinomaisesti nykyaikaa. Banaani on jo itsessään pakattu — luonnon paketoima — ja valmis kuluttajalle sellaisenaan. Siitä jää jäljelle vain biojäte. Mikä hitto saa kauppiaan kuorimaan banaanit ja pakkaamaan ne muoviin?!

Billa on joutunut jo pyytämään anteeksi ajattelemattomuuttaan, vetänyt muovitetut banaanit myynnistä ja kyseinen kuvakin on poistettu firman FB-sivuilta.

Tämä on hyvin kiinnostava keissi silti. Maalaisjärjellä luulisi, että kauppialle on vaivattomampaa ja nopeampaa myydä banaani kuorineen. Kuluttajalle se olisi ekologisempaa ja ravitsemuksellisestikin ajatellen todennäköisesti parempaa. Uskoisin, että kuorittu banaani alkaa menettää ravintoarvoja heti kuorimisen jälkeen.

Jos koittaa päästä kauppiaan pään sisälle ja ymmärtää häntä, niin varmaan on kuviteltu, että tämä tapa myydä banaaneja olisi jotenkin asiakkaan mielestä kätevämpää. Ei tarvitse kuoria, ei tarvitse itse punnita, paketti menee kassiin helpommin kuin terttu. Ehkä näin? Mutta juuri tällainen aivokääpäily johtaa siihen, että kaupoissa on ihan älyttömiä tuotteita, joihin me sitten tyhmyyksissämme totumme. Tuottajat kuvittelevat, että me tarvitsemme kaiken muoviin pakattuna ja sitten me vaan nielemme homman mukisematta. Toki usein ja lähinnä tuottajaportaassa varmaan ajatellaan myös sitä, että muovi suojaa tuotetta kolhuilta, mutta kuluttajana kyllä näen muovikääreet usein aika turhana roskana.

Esimerkiksi paprikat, chilit, tilli, parsakaali… Keksin vaikka kuinka monta tuotetta, jossa muovikääre on aivan turha. Jos jengi vetäisi samanlaiset herneet nenään edellämainituista kuin tästä banaanitapauksesta, ehkä saisimme myyntiin vähemmän muovitettua ruokaa. Kamppis pystyyn?