Menu

Aloitteleva karppikokki

Olen hiljattain alkanut tutustua karppaamiseen. Lähinnä siksi, että isäni harrastaa sitä ja haluaisin laittaa hänelle hyvää ruokaa, ettei menisi vaan lihan ja rasvan tankkaukseksi. Elämäni ensimmäistä kertaa siis opiskelen Finelin sivuilta hiilihydraattipitoisuuksia. En ole koskaan ollut kiinnostunut ruoka-aineiden rasva-, hiilari, -sokeri tai energiamääristä sen kummemmin, vaan olen syönyt hyvää ja laadukasta ruokaa sen kummemmin niitä atomeiksi pilkkomatta. Aidot ja luomut raaka-aineet, valkovehnän-, sokerin ja lehmänmaidon sekä teholihan minimointi ja itse tekeminen — siinäpä suunnilleen minun ohjenuorani ruoanlaittoon.

On ollut jännä selata Finelin tietokantaa hiilarinäkökulmasta. Mutta ennen kuin mennään siihen tarkemmin sanottakoon, että FINELIN SAITTI ON EHKÄ ANKEIN IKINÄ. Voisitteko pliis hyvä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ajatella, että ihan vähän panostaisitte sivun ulkoasuun? Etusivu on tietokannan esteettisin:

Vaikka jengiä kiinnostaa saitilla numerot, olisi ihan paikallaan päivittää Finelin ulkoasu tälle vuosituhannelle.

Se urputuksesta. Fineli on tietokantana kiinnostava ja selkeä (tosin sieltä puuttuvat esimerkiksi eksoottiset superfoodraaka-aineet, mutta kaikkea kai ei voi saada). Jos sattuu olemaan kiinnostunut siitä, mikä hedelmä sisältää vähiten hiilareita, mikä makeinen eniten rasvaa jne. niin tuoltahan sitä osviittaa löytyy. Vaikka hiilarimääriä voikin suunnilleen arvioida, voin kyllä laskea itseni karppaamisessa ihan keltanokaksi.

Papuja, juustoa, siemeniä, herneitä.. Sis Delin salaatin luulis olevan karppaajallekin ok? paitsi mitäs noi ryynit tuolla onkaan?

Entäs nää? Voiko karppaaja laittaa suuhunsa edes sisukset?

Hmm… maistuuks tässä hiilarit? Vai onkstää joku karppidrinksi?

Finelin tietokantaa selatessa yllätyin mm. näistä asioista:

  • Aspartaamissa on 97g/100g hiilareita. Minä luulin, että kaikki keinomakeuttajat ovat vähähiilarisia. Oppia ikä kaikki.
  • Purukumissa on 92,7g/100g hiilareita, mutta xylitolipurukumissa 0g/100g. Tämä selittyy tuolla nimenomaisella aspartaamilla, sitä kun xylitolipurkkaa lukuunottamatta— ja usein myös xylitolipurkassa — on melkein kaikissa purkkatuotteissa.
  • Punaviinissä hiilareita on vain 0,2g/100g. En ole koskaan ajatellut viinin hiilaripitoisuuksia, mutta kuvittelin niitä olevan enemmän.
  • Ohra- ja kaurapuurossa on hiilareita vain 6,7 ja 6,8g/100g. Luulin pitoisuutta suuremmaksi.
  • Tuoreista mansikoista tehty, sokeroitu mansikkasurvos sisältää hiilareita 17,2g/100g, mutta mansikkahillo 53,9g/100g. Iso ero! Karppaajat(kin) siis tekemään marjahillot itse 😉
  • Viilille on Finelissä oma sarake: viilejä on listattu 15 erilaista. Perunalle sen sijaan on 35 erilaista tapaa valmistaa se.
  • Äidinmaidossa hiilareita on 6,5g/100g mutta korvikkeessa puolestaan 56,4g/100g.  Ihmettelin aluksi eroa, mutta sehän selittyy sillä, että äidinmaidonkorvike on jauhetta, johon sekoitetaan vettä. Ero ei siis ole niin huima kuin miltä se aluksi vaikuttaa. Sama pätee herneisiin:
  • Keitetyissä herneissä hiilareita on 10,6g/100g, mutta kuivatuissa on 48,5g/100g.
  • Esimerkiksi erilaiset ruista sisältävät leivät on lueteltu Finelissä merkin ta tuotteen tarkkuudella. Yllätyin siitä, että tietokannassa todella on avattu jopa monia eineksiäkin ihan nimellä. Heti tulee mieleen, että millä perusteella tuotteita sinne luetellaan, kaikkia markkinoiden tuotteita kun tietokannasta ei löydy…
  • Finelin listalta löytyy ”veriklimppi”. ???

Oli yllättävän jännää selata hiilihydraatti-infoa, tämä ei taida jäädä tähän!  Erityisesti minua kiinnostaa tutustuttaa vanhempani kasviskarppaukseen, johon nyt koitan perehtyä itse. Uudessa Mustassa on muuten juttu aiheesta.

Kysymys kuuluu: karppaatteko te? Onko karppaaminen mielestäsi äässistä? Onko kasviskarppaaminen ok? Yllätyitkö sinä jostakin yläpuolelle listaamistani hiilariluvuista?