Menu

Meikkikielto raskaana oleville — Suomessakin?

Tanskassa ympäristöministeriö suosittele, etteivät naiset käytä raskaus- ja imetysaikana kosmetiikkaa ja tästä olen maininnut blogissani aina kun vaan jaksan jankuttaa ja ihmetellä, miksi hitossa Suomessa ei reagoida asiaan mitenkään. Tanskassa neuvolat jakavat naisille infoa kosmetiikan välttämisen tärkeydestä raskaus- ja imetysaikana, mutta kun kyselin itse asiaa neuvolassa rampatessani, ei henkilökunnalla ole asiaan mitään sanottavaa.

Suomessa on onneksi yksi mies, joka jaksaa pitää asiasta meteliä. Nyt professori Jorma Toppari on ehdottanut Turun Sanomien haastattelussa odottaville äideille meikkikieltoa. Turun Sanomissa haastatellun Topparin mukaan kosmetiikan tarpeeton käyttö tulisi odotusaikana karsia kokonaan. Saas nähdä reagoidaanko tähän Suomessa mitenkään. Olisi kyllä sosiaali- ja terveysministeriöllä korkea aika ottaa asiaan kantaa.

”Erityisen haitallisia kemikaalit ovat sikiövaiheessa olevalle lapselle, mutta pitkän altistumisen epäillään olevan yhteydessä myös rintasyöpään ja eturauhassyöpään”, Toppari sanoo Turkkarissa.

On myös aivan älytöntä, että viime viikolla saimme uutisen bisfenolista ja kassahenkilökunta silti yhä työskentelee käsineittä. Suurin osa kassoista on naisia (usein nuoria naisia) joille imeytynyt bisfenoli on erityisen vaarallinen asia. Onko yksikään kauppias reagoinut uutiseen mitenkään, onko henkilökuntaa valistettu? Ei ainakaan täällä Helsingin suunnalla siltä näytä. Tekisi mieli avautua aina kaupassa käydessä kassaneideille asiasta, mutta hullunahan mua varmaan pidettäisiin, jos alkaisin avautua jostain kuiteista imeytyvästä myrkystä, hullultahan se kuulostaakin — mutta on aivan totisinta totta!

Kaikista harmillisinta on se, että nämä ympäristömme kemikaalit vaikuttavat tulevien lasten terveyteen jo sikiöaikana, eli äidin elämäntavalla ja altistuksella todella on väliä. Mutta kuinka äiti osaa olla varovainen, jos häntä ei valisteta asiasta? Ymmärrän täysin, että viranomaisia kuuliasiesti tottelemaan tottuneet suomalaiset odottavat suosituksia korkealta taholta, eivätkä välttämättä reagoi jonkun bloggaajan huuteluihin aiheesta. Voi kuinka toivon, että kemikaalicocktaililmiöön alettaisiin reagoida viranomaistasolla. Huoh, turhauttavaa odottelua. Valinta onkin siihen asti omasi.