Menu

Salamatkustajia sushissa

Blogini perustuu postaukselleni Ratkaisu selittämättömiin vatsavaivoihin. Kannattaa lukea, jos olet uusi Kemikaalicocktailin seuraaja. Havaitsin siis Japanissa lomeillessa, että vatsaoireeni katosivat kokonaan ja siitä alkoi kala-kasvispainotteisen ruokavalion noudattaminen ja rakkauteni sushiin.

Kuitenkin juuri tässä lempiruoassani, sushissa, on kaikenlaista scheissea, jota en mielellään syö, esimerkiksi natriumglutamaattia (E621) ja aspartaamia (E951). Olen aikaisemmin postannut natriumglutamaatista misokeitossa ja surimipuikoissa, ja löytyypä aromivahvennetta kaupan katkaravuistakin. Mikä saattaa yllättää monet teistä on se, että natriumglutamaattia löytyy myös sushi-inkivääristä. Ei kaikista, mutta joistakin.

Natriumglutamaatin lisäksi sushi-inkiväärissä voi olla aspartaamia. En tosin ole tiennyt tätä vielä kauaa, sillä hoksasin asian vasta kesällä, törmätessäni S-marketissa kuvan Yukata-inkivääriin, jonka tuoteselosteessa aspartaami mainitaan. Se tosin lukee E-koodilla E951, eli sanaa aspartaami ei purkin kyljestä löydy.

Ystäväni lähetti minulle eilen viestin Facebookissa: ”Ootko ollu tietoinen et monissa sushi-inkivääreissä on aspartaamia yök! Olin tänään taas syömäs Ichibanissa ja tsekkasin niiden inkiväärit ja siel oli sitä. Sit soitin omistajalle ja pyysin sitä tilaamaan sellaista jossa vain sokeria ja se innostui onneksi”.

Frendini tapaan kannattaa ehdottomasti osoittaa ravintolassa, että on kiinnostunut siitä, mitä suuhunsa laittaa. Sushi on yhä lempiruokaani, mutta vastedes kysyn itsekin raflassa misokeiton koostumuksen lisäksi myäs inkiväärin tiedot. Helpompaa (ja halvempaa) alkaa olla tehdä sushi itse. Kaupasta ostamissani sushi-inkivääreissä ei ole ollut natriumglutamaattia eikä aspartaamiakaan, ja kun jättää natriumglutamaattia sisältävät ravut ja surimipuikot kaupan hyllyyn, voi ihan itse valmistaa E621-vapaan sushiaterian. Tsekkaa sormisushin ABC täältä!

Psst… Kaikki sushiaiheiset postaukseni lölydät kategoriasta japanihanaa.