Menu

Earth Overshoot Day

Nukutin pientä tyttöäni juuri 1,5 tuntia, kuunnellen samalla U2:n keikkaa (se kuuluu e-rit-täin hyvin Stadionilta meille). Monet bändin biisit muistuttivat omista teinivuosistani. Mielen veti haikeaksi yhdistelmä: omien nuoruusvuosien kelailu samalla, kun imetän omaa lastani. Mietin minkälainen tulevaisuus häntä odottaakaan?

Lapsen tekeminen ei ole ekoteko, tiedän sen. Fiksuinta olisi ollut olla lisääntymättä (sanoisi Linkola ainakin). Mutta jos kaikki tiedostavat ihmiset lopettaisivat suvunjatkamisen ekologisuuden nimissä, olisiko lopputulos sen parempi? Jos vaan jotkut persenaamat tuottaisivat jälkeläisiä, kuka sitten huolehtisi kestävästä kehityksestä? Mun mielestä meidän velvollisuus on tuottaa jälkeläisiä, jotka jatkaa työtä kestävämmän maailman aikaansaamiseksi! Ja siinäpä onkin hommaa, nimittäin: tänään on se päivä, jona ihmiskunta on kuluttanut loppuun maapallon kaikki tänä vuonna tuottamat uusiutuvat luonnonvarat. Näin kertoo Ympäristöministeriö tiedotteessaan.

”Sunnuntaista eteenpäin loppuvuoden ihmiskunta elää yli varojensa ja kuluttaa enemmän kuin maapallo pystyy vuodessa tuottamaan, ilmenee yhdysvaltalaisista Global Footprint Networkin mittauksista.”

lähde: taloussanomat.fi

Vetää mietteliääksi.

Maailman ylikulutuspäivänä (Earth Overshoot Day) ihmiskunnan kulutus ylittää ekosysteemin kyvyn tuottaa luonnonvaroja, käsitellä jätteitä ja ihmisten tuottamia päästöjä. Se päivä on tämän vuoden osalta käsillä tänään. Turhauttavaa. Mitä yksilö ihan oikeasti voi tehdä tällaisen uutisen edessä? Vaikka olen kuinka optimistinen, vaikka aina ajattelen, että yksilö voi vaikuttaa ja että omilla valinnoilla on aina väliä, mitä tämän uutisen aiheuttaman ahdistuksen lievittämiseksi ja asian parantamiseksi voi tehdä? Käytän kestokassia kaupassa, yksityisautoilen mahdollisimman vähän, ostan reilua ja luomua ja kierrätän… — ja samalla maailma kuluttaa enemmän ja nopeammin kuin koskaan. Olisi niin helppoa heittää kaikki periaatteet romukoppaan ja alkaa elää kuin viimeistä päivää. Eikö? Äh.

Ainoa asia, jolla voin yrittää vaikuttaa mihinkään, on kait kirjoittamalla. Ja kasvattamalla tytöstäni ympäristöstään välittävän ja sitä kunnioittavat yksilön. Huoh.