Menu

Listerine räjäyttää limakalvot

En käytä suuvesiä, mutta pesen hampaat kahdesti päivässä ja käytän päivittäin hammaslankaa. Syön myös 100% xylitolipurkkaa ruokailujen jälkeen. Siinäpä ne mun suunhoitorutiinit kaikessa yksinkertaisuudessaan ovatkin.

Suuvedet on musta turhan oloinen tuote, mutta ehkä joku teistä osaa selittää, mihin sellaisia tarvitsee?

Etenkin Listerine-mainokset saavat mun karvat pystyyn. Aine pelkästään näyttää joltain autopesuaineelta, mutta kun siihen lisätään lause ”räjäyttää bakteerit…” (tv-mainoksessa todetaan about näin) ei ainakaan mulle tulisi mieleenkään laittaa tätä kamaa suuhuni.

Ecologistin mainio Behind the Label -sarja on avannut suuvesi Listerinen koostumuksen, ja tässä otteita Pat Thomasin jutusta:

”Pitkäaikainen alkoholia sisältävien [Listerine sisältää alkoholia] suuvesien käyttö kuivattaa suuta ja muuttaa suun ja kurkun pH-arvoa. Tämä on yhdistetty kohonneeseen suu- ja kurkkusyöpäriskiin. Suuvesien sisältämät vahvat pesuaineet vielä vahvistaa alkoholin vaikutusta”.

”Tuotteessa on sakkariinia, jonka on havaittu aiheuttavan eläimillä rakkosyöpää”.

”Lisäksi Listerinessä on synteettisiä väraineita, aromeja ja makuaineita. Väri- ja makuaineet ovat käytännössä hajusteita/parfymejä. Ne voivat muuttaa suun bakteeritasapainoa samaan tapaan kuin alkoholi”.

Että tällainen ihana cocktail. Voi tietenkin kysyä, että kandeeko tällaisesta nyt huolestua? Listerinen sivuilla kerrotaan, että aine sisältää eteerisiä öljyjä ja ettei tuote suinkaan kuivata suuta, vaan päinvastoin, vilkastuttaa syljeneritystä. Ecologistilla ja valmistajalla on siis tavarasta aika eri käsitys. Jos tuotteen nimen googlettaa, ja lueskelee porukan käyttäjäkokemuksia, selviää aika nopeasti, että tavara on to-del-la jytyä kamaa.

Itse ajattelen asiaa niin, että kun ihminen ei tarvitse tällaista ”räjäytystä” mihinkään, miksi hitossa ottaa pientäkään riskiä ja huuhdella sisuksiaan radioaktiivisen näköisellä litkulla? Mä toki kiinnostuneena otan vastaan kommentteja siitä, onko suuvesistä jotain hyötyä, jota en käsitä?

Listerinen tuoteseloste ja loput Pat Thomasin jutusta täällä.