Menu

Reilu jääteloteko

Mainitsinkin joskus, että jäätelöpaheeni on Ben & Jerry´s suklaa-macadamia -jäätelö. Hauska juttu on se, että jätski on Reilun kaupan tuote ja ilahduinkin uutisesta, että kaikista Ben & Jerry´s -jäätelöistä on tulossa reiluja.

”Kaikki Ben & Jerry´sin jäätelöt saavat Reilun kaupan sertifioinnin. Täydellinen sitoutuminen astuu maailmanlaajuisesti voimaan vuonna 2013”.

Se että jätskistä tulee kaikkien tuotteiden osalta Reilun kaupan sertifikaatin kriteerit täyttävää, tarkoittaa myös, että kaikki käytetyt raaka-aineet, kuten jäätelölaaduissa käytetyt kaakao, banaani, vanilja, hedelmät ja pähkinät myös ovat reiluja.

Hmm… Kuinka olisi kotimaisen jäätelön laita? Suomessa valmistettu jäätelö nyt on varmaan suhteellisen reilua ilman sertifikaattejakin (sillä reiluus koskee ihmisten työoloja. Esim. lypsylehmien olot ovatkin asia erikseen), mutta tietenkin kotimaisessakin jäätelöntuotannossa käytetään raaka-aineita, kuten juuri pähkinöitä, banaania, sokeria, mansikoita jne. joita voitaisiin sitoutua suosimaan reiluina. Ja entäpä luomuus?

Koska vierailen kaupan jäätelöaltaalla aniharvoin, en taida olla ajan tasalla siitä, saako tavallisista ruokakaupoista luomujäätelöä. En löytänyt luomujäätelöä ainakaan Valion saittia selaamalla, mutta Jäätelöautosta sitä saa. Osaatteko te valistaa minua: oletko bongannut luomujäätelöä tavallisista ruokakaupoista?

Psst… Tässä vielä linkki YouTube -klippiin, jossa Helsingin kaupunginvaltuusto keskustelee kasvisruokapäivästä 🙂