Menu

Hyvää ruokahalua

Olen ajautumassa yhä vahvemmin kohti lihatonta ruokavaliota. Tiedän monia, jotka eivät syö sikaa tai nautaa, mutta kanaa kylläkin. Erona taidetaan pitää sitä, että kana on jotenkin ”epälihaa” tai vähemmän älykäs eläin kuin isommat elikot. Niin ei tietenkään ole asian laita, kana on lihaa siinä missä muidenkin eläinten liha, ja kana kärsii kivusta samalla tavalla, kuin muutkin eläimet.

-kuva: folkbladet.nu

Kuva on blogista, johon vastikään tutustuin (kiitos taas kerran lukijavinkistä!). Kyseessä on Underbara Clara -niminen blogi Västerbottens Folkbladetin sivuilla. Blogi on ruotsiksi, mutta jos haltsaat kielen, kandee lueskella. Myös kuvat ovat hyviä: kauniita ja toisaalta pysäyttäviä, kuten nämä.


Clara kertoo näiden kuvien yhteydessä olevassa postauksessa mm. seuraavaa:

”Tiesitkö, että lounassalaatin, perjantai-illallisen tai patongin välissä oleva kana on elänyt vain viisi viikkoa? Ruotsissa on sallittua pitää 25 kanaa yhden neliömetrin alueella. Monet kanat saavat kovia kipuja, koska ne kasvatetaan liian nopeasti. Kun ne viiden viikon kuluttua teurastetaan, ripustetaan ne koivistaan ylösalaisin (kanat ovat tällöin tajuissaan). Prosessi on kivuliasta etenkin niille, joilla on tehokasvatuksesta johtuvia kipuja koivissaan. Tämän jälkeen kanat dipataan veteen, johon on johdettu sähköä, jotta ne menettäisivät tajuntansa ennen kuin niiden kaulat katkaistaan ja ne vuotavat kuiviin.” Jätä broitsu kauppaan.

Tulipa muuten mieleeni se ärsyttävä McDonald´sin ”Syökää kanaa” -kampanja, joka näköjään löytyy You Tubestakin. NIIN ärsyttävää! Suloisen possun huutaessa ”syökää kanaa” olisi ihan asiaa laittaa kuvaruutuun vaikka tämän postauksen eka kuva.

Nami nami.

Psst… Suosittelen lukemaan Kempparin kesäisen Du bist was du isst -postauksen.