Menu

Syöpäriski kasvaa kampaamokemikaalien myötä

Hiusvärien vahvoista kemikaaleista on puhuttu Kemikaalicocktailissa moneen otteeseen ja osa teistä ehkä muistaa, että ihmisen arkikemikaalien joukossa on vain yhden käden sormien verran niin stydejä aineita, kuin esimerkiksi hiusväreissä on. Suurin osa meistä ei tietenkään herkisty näille aineille, mutta ne joille jokin väriaineen kemikaali laukaisee allergisen reaktion, saavat ehkä heittää hyvästit värjäämisille siitä eteenpäin (katsopa tätä kuvaa).

Kampaamoaineiden kemikaalikuormasta on saatu viitteitä myös kampaajien syöpätilastoja tarkastellessa: olen aikaisemminkin kuullut väitteen, että kampaajat sairastuvat syöpiin muuta väestöä yleisemmin, ja tuoreen tutkimuksen mukaan näin todella näyttää olevan:

Kampaajat sairastuvat moniin syöpiin todennäköisemmin kuin muu väestö keskimäärin. Espanjalaistutkijoiden havainto selittynee vahvoilla kemikaaleilla, joita kampaajat työssään käsittelevät.

Tulosten perusteella on vaikea arvioida, kuinka suuri sairastumisriski käytännössä on, mutta kampaajilla todetaan tavallista enemmän kehkosyöpää , kurkunpääsyöpää, virtsarakkosyöpää ja luuydinkasvaimia. Myös monet muut syöpätyypit liittyivät kampaamotyöhön, mutta heikommin.

Hiusten värjäyksessä, vaalennuksessa ja muissa käsittelyissä käytettävät kemikaalit on yhdistetty myös muiden sairauksien riskiin. Vuosituhannen vaihteessa tehdyn suomalaistutkimuksen perusteella yli puolet suomalaiskampaajista saa niistä terveyshaittoja. Esimerkiksi krooniset keuhkoputkitulehdukset, astma ja ihottumat vaivaavat monia”.

-lähde: Poliklinikka.fi / Uutispalvelu Duodecim. Alkuperäinen tutkimus julkaistiin International Journal of Epidemiology – lehdessä.

Olen itse luopunut kemikaalipommihiusväreistä kokonaan ja esimerkiksi syyskuun alussa käyttämäni hiusvärjäysmetodi osoittautui erittäin tehokkaaksi tavaksi värjätä oma tukkalaite, ilman kampaamokemikaaleja.

On tietenkin turhaa ryhtyä paranoidiksi, sillä suurin osa meistä voi värjäyttää hiuksensa kampaajalla ilman mitään reaktiota, mutta kannattaa muistaa se, että mitä useammin sen teet ja mitä useamman vuoden putkeen, sen enemmän kuormitat elimistöäsi näillä kemikaaleilla ja jos kerran kampaajat todistetusti sairastuvat muita useammin syöpiin, koskee tämä tietenkin myös niitä meistä ei-kampaajistakin, jotka ovat usein tekemisissä näiden kemikaalien kanssa. tarkoitan, että riski on suurempi, mitä tiheämmin hiuksiaan värjää. Kandee ehkä siis ihan oikeasti miettiä, onko esimerkiksi kuukausittainen tai jokatoinen kuukausi tehty värjääminen fiksua?

Etenkin pikkutyttöjen lisääntynyt hiustenvärjäys on mielestäni idareinta mitä äidit voivat lapsilleen sallia. Lapset ovat tällaisille aineille paljon meitä aikuisia herkempiä ja ylimääräistä kemikaalikuormaa kannattaa ehdottomasti välttää niin pitkälle kuin vain mahdollista.

Lue myös: Hiusväriallergiat ovat yleistyneet ympäri maailmaa.