Menu

Joulupöydän kunkku

Kuten edellisessä postauksessa mainitsin, on perheeni joulumenyy säilynyt varsin samanlaisena vuodesta toiseen, iänikuista sekahedelmäkiisseliä lukuunottamatta. Olemme jo muutaman vuoden ajan etsineet sille kaikkien hyväksymää korviketta, mutta mitään killerivoittajaa ei toistaiseksi ole löytynyt — kunnes maistoin vaniljahalvajäädykettä!

Ystäväni Sarri (joka ohjasi Köyhät ritarit tv-sarjan, jossa tätä nimenomaista jäädykettä valmistettiin) tarjosi meille vaniljahalvajäädykettä viime jouluna, ja nyt päätin testata reseptiä itsekin: maistatutin jäädykettä lauantaina parillekymmenellä ystävällä, ja jäädyke oli menesys.

Todettakoon, että reseptini versio on tehty laktoosittomaan vaniljajäätelöön, mutta aivan varmasti tofujäätelö käy yhtä hyvin! Jäädykkeen voi tehdä mainiosti ilman maitoa. En vielä uskaltanut hirveästi soveltaa, halusin ensin tehdä reseptin alkuperäisessä muodossaan, seuraavalla kerralla kokeilen tofujäätelöä ja laktoosittoman vispikerman sijaan kokeilen silloin myös kaurakermaa.

Tässä siis vaihtoehtoni sekahedelmäsopalle! Parasta on se, että jäädyke on idioottihelppo tehdä, et siis voi epäonnistua mitenkään. Ostin kaikki ainekset lähikaupasta, joten melko varmasti sinäkin löydät kaiken ihan nurkan takaa.


Vaniljahalva-piparkakku –jäädyke

• 2 dl luomuvispikermaa (voit kokeilla myös vaikka kaurapohjaista kermankorviketta)
• 1 l vaniljajäätelöä (tai tofujäätelöä)
• 150 g vaniljahalvaa
• 10 piparkakkua (itse tehdyt on tietenkin parhaita!)

1. Anna jäätelön sulaa ”pehmisjäätelön” kaltaiseksi, mutta älä anna sulaa kokonaan.

2. Vatkaa vispikerma kuohkeaksi. Sekoita sulanut pehmisjäätelö ja vispikerma keskenään ja hienonna halva sekaan. Murusta sekaan myös osa piparkakuista. Itse suosin ohuita, helposti murustettavia pipareita, näin homman saa tehtyä nopeammin! Yläpuolen paksuja pipareita käytin jäädykkeen alle, esillepanon yhteydessäs siis.

3. Sekoita kaikki ainekset hyvin keskenään ja laita seos vuokaan. Määrästä tulee noin 1,3-1,5 litraa. Minä tein kakkuja kaksi, siksi kuvassa on pari vuokaa. Laitoin lisäksi toiseen puolukoita, tosin tämä versio jäädykkeestä on vielä pakkasessa ja testaamatta, mutta veikkaan puolukoiden sopivan kakun sekaan mainiosti.


4. Laita jäädyke pakkaseen ja anna kovettua vähintään kolme tuntia. Itse tein jäädykkeen jo juhlia edeltävänä päivänä.

5. Valmiin jäädykkeen voi kumota piparkakkujen päälle ja juokseva hunaja tai siirappi kruunaa makunautinnon. Toki jäädykettä voi myös koristella jotenkin, oma versioni on ehkä vähän karun näköinen… Mutta ulkonäöllä ei oikeasti ole niin paljon väliä, kun saa maistaa jotain näin hyvää!

VINKKI: saat jäisen kakun pois vuoasta helposti, kun valutat lavuaariin kuumaa vettä, ja uitat vuokaa hetken vedessä ylösalaisin. Itse tein niin ja jätskikakku irtosi vuoasta hetkessä.

… Jos jäädyke ei kiinnosta, ja haluat kokeilla jotakin täysin uutta (ja terveellisempää) herkkua, pyöräytäpä suklaiset superpallot, reseptini löydät täältä!