Menu

Voita iholle

Olen mustan saippuan vannoutunut käyttäjä. Lisäksi mukanani kulkee aina pieni purkki karitevoidetta. Molemmat ovat Inkuto-nimisen yrityksen tutotteita ja ne tehdään Ghanassa.
Shea-butter eli karitevoide on mahtavaa kamaa! Sitä on käytetty Afrikan mantereella vuosisatojen ajan ja tuote on iso osa länsi-Afrikan puusavanni-alueen kulttuurihistoriaa. Shea-butter mainitaan lähes jokaisessa Afrikan historiallisessa dokumentissa, jopa teksteissä Kleopatran Egyptin ajalta!

Karitevoide tehdään öljystä, jota saadaan sheapähkinöistä (kuvassa).

Valmistusprosessi on aikaavievä, mutta lopussa seisoo kiitos: sheavoi on erinomainen ihon kosteuttaja ja suoja (voiteessa on luontainen UV-suoja). Inkuton sivuilla karitevoiteen kerrotaan auttavan esimerkiksi:

– Suojaamaan ihoa ilmaston ja UV-säteilyn vaikutuksilta
– Ehkäisemään ryppyjen muodostumista
– Rauhoittamaan ärtynyttä ihoa
– Kosteuttamaan ihon pintakerrosta

Lisää tietoa karitevoin vaikutuksista täällä.

Rasvaa voi käyttää koko vartalolla, minä käytän sitä lähinnä kuiviin käsiini ja toisinaan kasvojen iholle. Inkuton perustaja kertoi messuilla, että hän loi karitevoi-firmansa alunperin lapsensa ihon tarpeisiin: vastasyntyneen pikkuisen iho kaipasi kipeästi rasvaa, mutta lääkärit sanoivat, ettei lapsen iholle saa laittaa kemikaaleja. Äiti päätti kokeilla lapsen iholle täysin luonnollista ja kemikaalivapaata karitevoidetta — lapsen iho parani heti. Äiti päätti perustaa karitevoiteen ympärille firman ja onnistui siinä hyvin: nyt Inkuto työllistää Ghanassa naisia, jotka valmistavat karitevoidetta paitsi afrikkalaisten naisten omiin tarpeisiin, myös muille maailman naisille.

Kuten mainitsin, tapasin Inkuton perustajan eilen messuilla. Hän oli ihana!

…En vaan löydä netistä hänen nimeään!! Noloa. Puhuimme pitkään ja oli todella kiinnostavaa kuulla tarina afrikkalaisesta naisyrittäjästä. Kun hän näki minut, ja kerroin hehkuttaneeni hänen saippuaansa blogissani, huudahti hän yhtäkkiä: ”Oh my God, are you Norah?!” Hän kertoi nähneensä blogaukseni, ja kun sen sisältö käännettiin hänelle, ihmetteli hän suuresti, miksi kehun tuotteita, joita en ole saanut ilmaiseksi? Yleensä kuulemma toimittajat pyytävät ilmaista kosmetiikkaa, eikä niitä luvattuja artikkeleita tuotteista sitten tehdäkään. Hän oli niin iloinen postauksestani, etten oikein tiennyt miten päin olisin ollut. Ihanan vilpitöntä iloa ja hehkutusta, tuli hyvä mieli 🙂

Suomalaiselle ei ehkä ole ekologisin vaihtoehto ostaa Ghanassa tuotettua rasvaa, mutta toisaalta, niin kauan kuin samalta mantereelta roudataan elintarvikkeita, kännykkä- ja koruteollisuuden raaka-aineita jne. tänne pohjolaan, ei taida olla suuri ympäristörikos ostaa tätä eettistä, kemikaalivapaata ja ympäristöystävällistä tuotetta. Minusta on ihanaa tietää, kuka tuotteiden takana on, ja että tuen tämän upean naisen firmaa ostaessani purkin karitevoidetta.

… Mutta kyllä, Suomessakin on luonnonkosmetiikkabrändejä, joista kerron teille pian enemmänkin. Olen esimerkiksi päättänyt vihdoinkin ”ottaa haltuun” upean Frantsilan. Palaan tähän omassa postauksessaan.