Menu

Gazpacho-oh-oh

Moni reseptini on syntynyt jääkaapin jämistä, vahingossa – eikä tämä ole poikkeus!

Äitini on aina ollut mestari taikomaan jämistä herkkuja. En koskaan tajunnut, että niukka talous olisi ollut syynä äidin kehittämiin ruokalajeihin, mutta myöhemmin olemme keskustelleet siitä, kuinka tiukalla lapsiperheen ruokarahat itseasiassa olivatkaan. Minä en koskaan tiennyt siitä mitään, vaan pidin äidin edellispäivän jämäriisien tunkemista pannukakkutaikinaan jonain eksoottisena kokeiluna.

Joitakin viikkoja takaperin vietimme viikonloppua isolla kaveriporukalla, ja ruokailu toteutettiin nyyttärihengessä. Sunnuntaina jokainen otti mukaansa jotakin ylijääneistä ruoka-aineista ja minä pelastin tomaatti-sipuli-basikila – salaatin omaan jääkaappiini. Salaattia oli ihan hillittömän paljon ja se oli hieman muhjuisessa kondiksessa, joten heitin sen blenderiin. Laitoin sekaan myös paprikaa, kurkkua, hiukan chiliä, mustapippuria, paljon valkosipulia ja avot, lopputuloksena oli aivan mainion makuinen gazpacho-keitto!

Blenderi on alkanut todellakin osoittautua ihan korvaatattomaksi vempeleeksi. Tuntuu, että syön nykyään päivittäin vähintään yhden herkkucocktailin, joka on blenderini aikaansaannosta.

Valmistamani gazpacho on terveellistä ruokaa parhaimmillaan: se on raakaravintoa (kypsentämättömänä vihannesten ja yrttien vaikuttavat aineet ovat maksimissaan) ja se on täysin vegaaninen. Keitto sisältää kauden kotimaisia vihanneksia, eli ruoka on myös ekologinen toteuttaa. Keitossa on paljon valkosipulia, joka lisää cocktailiin extraripauksen ”vastustuskykyä”, ja lisäksi keitto maistuu herkulliselta! Jos siis haluat tehdä jotakin halpaa, hyvää, terveellistä ja ekologista, kokeilepa tätä.

Vinkki: Piipahdin eilen Hakaniemen torilla ystäväni Maijan kanssa, joka osti torilta juurikin gazpacho-aineksia. Maija vinkkasi, että torilta saa hieman pehmynneitä tomaatteja (juuri sellaisia, jotka ovat omiaan gazpachon valmistukseen), paljon kaupan hintoja halvemmalla. Kilohinta oli muistaakseni jotain vähän reilun euron paikkeilla. Kannattaa ehdottomasti suosia torien tarjontaa vielä nyt, kun kojut ovat pullollaan kotimaisia herkkuja. Halpaa ja hyvää, terveellistä ja ekologista. Kempparikamaa!