Menu

Supertomaatti

Bileet: Tesco on kehittänyt supertomaatin.


”Tesco on onnistunut kehittämään supertomaatin, joka ei valu leikatessa. Uusi lajike on kehitetty ilmeisesti Hollannissa ja sitä varten testattiin yli sata erilaista lajiketta. Tescon tomaattiostoista vastaava henkilö ennustaa, että valumaton tomaatti voi tarkoittaa vallankumousta voileivissä”.

-lähde:kauppa.fi

-kuva: The Guardian

The Guardianin juttu (johon kauppa.fi myös viittaa) kertoo, että 12 prosenttia tavallisen tomaatin kosteudesta imeytyy voileipään tunnin kuluessa sen valmistamisesta. Supertomaatin kosteudesta imeytyy leipään vain kolme prosenttia – 12 tunnin kuluessa. Wohou! Supertomaatti on siis ruokateollisuuden intresseille parempaa kamaa kuin tavistomaatti, koska viipaloitu tomaatti – tai pikemminkin sandwitch –  saadaan kestämään tuoreen oloisena kauemmin. Nääs kun tavallisen tomaatin kosteus tekee voikkarista ”märän pahvin” kaltaista, Tescon mukaan siis. Mutta Supertomaatti, se pitää leivän kuivana! Kä-te-vää.

Kunpa kauppa kehittäisi mielummin tapoja, joilla vihannekset saataisi kuluttajien suihin mahdollisimman tuoreina sen sijaan, että ne muokataan pysymään tuoreen oloisina kauemmin. Tämä on taas tätä laastarointia sen sijaan, että hoidettaisiin itse haavaa/ongelmaa.

Sitäpaitsi, ei ole mitään ongelmaa! On uskomattoman kummallista nähdä tuore ja kostea tomaatti ongelmana! Eikö se ollut ennen ihan hyvä juttu? Eikö mehukas tomaatti ollut aikaisemmin se ainoa vihannes, jonka avulla huttu-hampurilaiset nimenomaan saatiin herkullisen, mehukkaan ja edes semi-terveellisen näköisiksi? Ongelmahan ei tietenkään ole tomaatissa, vaan rahan tekemisessä. Ongelma on se, ettei luonnollinen tomaatti taivu ruokateollisuuden (etenkään pikaruokateollisuuden) haluamaan muottiin. Niinpä se sitten pitää jalostaa valumattomaksi. Oikeasti: onko tomaatin valuva sisus mielestänne ongelma?

Samalla logiikalla pitäisi jalostaa kala, joka ei saa käsittelijänsä käsiä haisemaan pahalle, kuiva vesimeloni (onhan se nyt ärsyttävää, kun hedelmämehua valuu kaikkialle), valkosipuli, joka ei aiheuta pahanhajuista hengitystä (jess, treffeillä voisi rauhassa vedellä tujua ruokaa!) ja mitenkä olisi kuukausia tuoreenasäilyvä leipä? Ai niin, sehän on jo kehitetty.

Mutta toisaalta: olisiko haisematon valkosipuli ja kala, sekä valumaton vesimeloni sittenkin kiva juttu, mitä mieltä olette? Tarkennettakoon, että Supertomaattia ei ole (ymmärtääkseni) saatu aikaan geenimuuntelulla, se on siis ”tavallisen” kasvijalostuksen tulosta. Mutta onko siinä silti mitään järkeä kuluttajan kannalta?