Menu

Kulttuurishokki

Olen shokissa. Kävin eilen ruokakaupassa ja vaikka tiesin, että hinnat tulevat Berliinin jälkeen kirpaisemaan, järkytyin silti. Suomi on aivan uskomattoman kallis maa.

Mutta nytpä alkaa todellinen hintavertailu ja onneksi elämme kesäkautta, jolloin kotimaisia herkkuja on tarjolla vaikka kuinka paljon – ja kohtuuhinnalla! Kauden kotimaiset raaka-aineet ovat aina huokein ja ekologisin vaihtoehto.

Tiesittekö esimerkiksi, että lempisalaattini som tamin voi mainiosti tehdä papaijan sijaan porkkanasta? Thaimaassa som tamia tehdään eri tavoin pohjoisessa ja etelässä ja Berliinissä maistoin ensimmäistä kertaa tätä pohjoisen versiota, joka valmistetaan porkkanasta. Toimii erinomaisesti. Tällaisia sovelluksia kannattaa kokeilla muutenkin rohkeasti, kotimaiset raaka-aineet ovat nyt parhaimmillaan.

Samasta asiasta on keskusteltu ilmeisesti aamun Hesarin mielipideosastollakin. En ole koskenut sanomalehtiin pariin kuukauteen ja olen yrittänyt pitää itseni uutispimennossa. Heti kun näen uutisia alkaa päässä raksuttaa ja käännyn työmoodille, joten lomalla ainoa vaihtoehto on keskittyä välttelemään uutisvirtoja. Ei se Berliinissä tietenkään ihan täydellisesti onnistunut, mutta Suomen uutisista olen kyllä suhteellisen pihalla.

Jos kausiruoka muuten kiinnostaa sinua enemmänkin, hankipa käsiisi Kempparissa hehkuttamani opus Härkäpapua sarvista. Kerrassaan mainio kausiruokaopas!

Ja arvatkaa mitä? Vaikka Berliinissä moni asia onkin paremmin, ilahduin huomatessani, että Suomessa tuplasti kalliimmat mansikat ovat myös tuplasti herkullisempia! Myös astiakaappi on loistava keksintö (miksei sellaisia harrasteta muualla?) ja hanavesi maistuu täällä paremmalta kuin Berliinissä. Pullonpalautusjärjestelmämme on mainio, eikä kaduilla tarvitse väistellä koirankakkakasoja.

Vielä kun saisi ne luomukaupat (hintoineen) tänne.