Menu

Luomuväittelyä

Käynnissä on jonkinlainen Suomi-Ruotsi – luomuväittely. Joku teistäkin linkkasi eilen uutiseen, jossa ruotsalaistutkijat tyrmäävät luomutuotannon. En ottanut asiaa vielä sen isommin puheeksi Kempparissa, koska odottelin vastinetta. Se saatiinkin pian, Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkija Pentti Seurilta.

Ruotsalaistutkijat siis väittävät, ettei luonnonmukaisesti tuotettu vilja ole luonnon kannalta yhtään parempi ratkaisu kuin tavanomainenkaan tuotanto. Tässä lainaus YLEn uutisesta:

”Maanantaina Ruotsin televisiossa nähdyt ruotsalaistutkijat ovat esiintyneet aiemminkin luomutuotannon arvostelijoina, sanoo Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkija Pentti Seuri.

Ruotsalaisten mukaan viljan luomutuotanto haittaa luontoa, koska se vaatii enemmän viljelypinta-alaa kuin tavallinen tuotanto. Seurin mukaan väite ei pidä paikkaansa, koska maatalous vie Suomessa vain seitsemän prosenttia maa-alasta. Maatalouden laajentaminen itse asiassa kasvattaisi luonnon monimuotoisuutta, Seuri sanoo.

Seurin mukaan luomutiloilta ei myöskään pääse ylimääräisiä valumia vesistöihin. Kaikissa Pohjoismaisissa tutkimuksissa päästöt on todettu selvästi tavanomaista tuotantoa pienemmiksi, hän sanoo.

Eräissä osittaistutkimuksissa päästöt kasvoivat niissä tapauksissa, joissa luomutila oli erikoistunut tiettyyn tuotteeseen, kuten viljaan. Luomun idea kuitenkin on se, että kasvi- ja karjatalous toimisivat yhdessä, Seuri täsmentää.

Seuri ihmettelee, mistä ruotsalaistutkijoiden luomuun suuntautuva antipatia johtuu. Onko tarkoitushakuisten lausuntojen takana jonkinlaiset sidonnaisuudet? Seuri muistuttaa, että YK:n maatalousjärjestö FAO suosittelee luomutuotantoa”.

-lähde: YLE Uutiset

Kuuntele Seurin haastettelu kokonaisuudessaan YLE Areenasta.

En yksinkertaisesti ehdi mennä tähän nyt enempää, koska täytyy pakata! Vietän nimittäin seuraavat päivät luonnonsuojelualueilla ja luomutiloilla, mutta palaan aiheeseen piakkoin. Sorivn ääressä taas perjantaina!