Menu

Eco Queen

Eco Queen – lehdestä on toivottu arvostelua moneen otteeseen, joten tässä vihdoinkin asiaa kyseisestä julkaisusta. Kuvassa lehden uusin numero, 2/09.


On mahtavaa, että on olemassa naistenlehti, joka alleviivaa ekologista elämää ja ekomuotia, mutta valitettavasti Eco Queenissä se tehdään hiukan liian rautalanka-meinigillä. Lähes jokaisella sivulla lukee ”tyylikäs ja silti eko”, se ärsyttää ihan sairaasti ainakin minua. Kun design on kohdallaan, ei ekologisuutta mielestäni tarvitsisi huutaa jokaisella aukeamalla. Ehkä on hyvä, että asioita alleviivataan, mutta itseäni se lähinnä uuvuttaa. Mutta ei takerruta siihen!

Lehdessä on paljon kiinnostavaa asiaa. Uusin numero sisältää seuraavia juttuja: Scarlett Johanssonin eko-häät, kiinnostavia uusia ekologisia vaatebrändejä ( esim. Leila Hafzi), Obaman perheen luomupuutarha, nettimysli-palvelu: www.minmusli.nu, ekosiivousinfoa, ekologista designia, auryveda-asiaa, luonnonkosmetiikkaa, mahtavia kierrätysmuovista tehtyjä kenkiä (kuvassa), jotka itseasiassa näen jo ystäväni Leylan jalassa!


Lehdessä on myös ihania julkkiskuvia (en voi sille mitään – tykkään niistä!), sekä kiinnostava juttu 40-luvun muodista, joka on nyt todella kuumaa kamaa.

Paljon kiinnostavia juttuja siis. Miinukset häviävät plussille, ehdottomasti. Uusimmassa numerossa on myös mielenkiintoista asiaa kemikaaleista otsikolla: ”Näin kemikaalit vaikuttavat sisäelimiisi” ja kuvassa on täti, jonka kropan eri ruumiinosiin menee nuolia selityksineen. Tässä osa artikkelista vapaasti suomennettuna från svenska till finska:

RINNAT: Monet tutkimukset osoittavat että hormonihäiritsijä-kemikaalit, kuten dioksinit, PCB, ftalaatit jne. vaikuttavat länsimaissa rintasyövän syntyyn. Sikiöt ja vastasyntyneet ovat suurimmassa riskissä altistua näille aineille.

MAKSA: Muoveissa käytetty kemikaali bisfenoli-A (lue blogaukseni) näyttää muuttavan/muokkaavan maksan entsyymejä, joka puolestaan voi vaikuttaa maksan toimintaan. Suurin riski sikiöillä ja pikkulapsilla.

SUKUPUOLIELIMET: Ftalaatit (käytetään muoveissa) ja nonyylifenoli (pesuaineissa ja tekstiileissä) voivat heikentää hedelmällisyyttä. Nonylifenoli voi huonontaa poikien sukuelinten kehitystä.

LUURANKO: Monet hormonihäiritsijät kuten dioksiinit, PCB ja mahdollisesti ftalaatit ja bisfenoli-A vaikuttavat mahdollisesti luiden haurastumiseen, koska ne mm. häiritsevät kalsiumin ja D-vitamiinin imeytymistä/vaikuttamista (sori kökkö suomennos).

AIVOT: Ympäriströmyrkyt kuten dioksiinit, PCB ja oletettavasti ftalaatit, bisfenoli-A, palonestoaineet jne. voivat aiheuttaa oppimisvaikeuksia ja käyttäytymishäiriöitä kuten esimerkiksi ADHD. Vaarallisimpia aineet ovat sikiölle ja vastasyntyneille.

KEUHKOT: Muovien ftalaatit ja PFOS-aineiden epäillään lisäävän riskiä sairastua astmaan. Riski on suurin pikkulapsilla.

Lisäksi lehdessä on juttua siitä, kuinka kaikkia E-koodeja ei kannata pelätä. Se onkin hyvä asia nostaa esille, sillä yleensä Kempparissakin pureudutaan aineisiin, joita kandee välttää. Kaikki E-koodit eivät ole pahasta! Näihin palaan omassa blogauksessaan!