Menu

Ristiriitainen soija

Vastikään postaamani soijabolognese-tuotteen hehkutuksen perään ilmestyi kommentteja siitä, onko soija todella terveellistä kuin kuvitellaan. Kysymys on aiheellinen ja sitä on pähkitty täällä aiemminkin. Totuus lienee jossain väimaastossa: suosi luomua äläkä syö soijaa suuria määriä.

Itse syön soijakastiketta viikottain, mutta suosin aina kuin mahdollista luomusoijaa. Soijarouhe on itselleni melko tuntematonta kamaa, olen valmistanut sitä aterian vaan muutamia kertoja. En siis ole suuri soijafani, käytän proteiinin lähteenä mielummin kalaa tai toisinaan luomulihaa.

Uusi pikaruokasuosikkini ei ole päätynyt lautaselle kuin vasta muutaman kerran, mutta on kyllä kätevä. Ahdistavaa on se, että koska soijaa tuotetaan isolla koneistolla, on valtaosa maailman soijasta, yli 90%, geenimuunneltua, valitettavasti. Suomessa ei gmo-elintarvikkeita saa myydä, joten perustan esimerkiksi Soyappétitin-tuotteen kohdalla päätelmäni gmo-vapaudesta puhtaasti Suomen lainsäädäntöön. Mutta toisaalta, jos kerran vain 10% maailman sojasta on gmo-vapaata, onko todennäköistä, että suomalaisten ruokakauppojen soija on juuri tätä, gmo-vapaata soijaa?

Tästä pähkäilystä uutta pontta saaneena olen tänään yhteydessä EVIRAan ja utelen, miten on mahdollista olla varma kauppojemme soijatuotteiden gmo-vapaudesta. Tästä lisää Olotilassa vielä tällä viikolla!

Siihen saakka jokainen tehköön päätelmänsä itse. Soijakritiikkiä löytyy esimerkiksi täältä, kannattaa lukea.