Menu

Puukenkien kutsu

Eräs tyyppi kirjoitti viime elokuussa ensimmäisenä suomalaisena jutun eräistä ruotsalaisista puukkareista

Kiitoksena tästä ja ylipäänsä totaalisesta Hasbeens-faniudestani sain viime viikolla kunnian nähdä ensimmäisenä näiden iloisten puukenkien syksyn uutuudet. Ne olivat kuin karkkeja! Väriskaala oli tosi upea, laitan teille kuvia kunhan ehdin tyhjentää kameraani. Ostin itselleni ekat omat Hasbeensit, kuvan puukkarit ovat siis jalassani viimeistään vappuna, eri värisinä tosin. Swedish Hasbeensejä myyvät parhaillaan ainakin Hki 10, Beamhill ja Limbo, mutta pian niitä saa myös uudesta, ihkusta nettikaupasta, jota en teille kuitenkaan vielä paljasta. Odotellaan että putiikki aukeaa ensin.

Sain viime keskiviikkona hypistellä ja sovitella ensi syksynä myyntiin tulevia malleja, joista sen verran, että syksyn tullen puukkareita ei tarvitse laittaa kaappiin odottamaan seuraavaa kesää. Kaiken lisäksi Hasbeensit ovat erittäin – jopa yllättävän – ergonomiset jalassa. Kuvan Slip in Super High – kengässä esimerkiksi on 12 sentin korko, olisin kenkiä sovittaessani veikannut puolet vähemmän.

Puukenkiin liittyen: lupasin viime elokuussa palata ”piakkoin” aiheeseen ”Valmistaako Nokia puukkareita Suomessa?” Reilu puoli vuotta tässä ehti vierähtää, mutta parempi kai myöhään kuin ei milloinkaan? Nokia ei tee puukkareita Suomessa tai missään muuallakaan päin maailmaa, mutta yksi suomalainen valmistaja kuitenkin löytyy, Myrskylässä sijaitseva Talla.

Tallan tehtailla valmistetaan esimerkiksi helmikuussa ostamani Nene Tsuboin Mitsumarit, joissa olen talsinut YLEn käytäviä päivittäin nyt parin kuukauden ajan. Niin rappuset kuin lujaa juokseminen onnistuvat mainiosti kätevän takakappaleen ansiosta. Kengät eivät siis voi lentää jalasta kesken vauhdin!


Tallalla ei ole yhtä laaja mallivalikoimaa kuin Hasbeenseillä, mutta muutamia erilaisia kuoseja sentään löytyy, katso malleja täältä. Helsingissä Tallan kenkiä myy vain Kieseleffin talon kakkoskerroksen Iloinen päivä-liike ja Forumin takana sijaitseva Liike, josta omanikin ostin, mutta nettikauppa toimii hyvin ja Tallalta kerrotaan, että koon vaihtaminenkin onnisutuu, jos kotosalla huomaa, että tilattu pari on liian iso tai pieni.

Sekä Hasbeensit että Tallat ovat niin materiaalien kuin tuotannonkin näkökulmasta ekoteko. Tallat tehdään Suomessa, hasbeensit Ruotsissa. Hinta tosin saattaa olla kalliimpi kuin ”vinkuintiasta” tilatuissa, mutta nämä kengät kestävät maailman tappiin… Ja kun vedenpinta nousee niin puukkarit jäävät kellumaan 🙂