Menu

Marjapuuro – keittämättä

Kun olen reissussa, löytyy laukustani melkein aina Elovenan Hetki-pikapuuroja (niitä sokerittomia, se sininen pussi). Ne mullistavat puuroaddiktin matkustamisen täysin: puuroannosta varten tarvitsee vain kuumaa vettä, johon hiutaleet voi sekoittaa ja lopputuloksena on maukas puuro (jota yleensä höystän banaanilla ja rusinoilla).

Mutta Thaimaan-lomalle lähtiessä unohdin Elovenat kotiin! Löysin kuitenkin yllätyksekseni Bangkokista luomukaurahiutaleita. En kuitenkaan voinut keittää niitä, koska huoneessamme ei ollut keittolevyä. Päätin siis kokeilla keittämättömän puuron valmistamista. Laitoin hiutaleet illalla veteen ja aamulla mukissa odotti valmis puuro. Heitin sekaan gojimarjoja ja rusinaa, maku oli ihan siedettävä.

Viime viikolla päätin taas testailla liottamistouhua, koska seuraavana aamuna oli luvassa lentävä lähtö, eikä puuronkeittoaikaa olisi juuri ollut. Laitoin hiutaleet edellisenä iltana likoamaan (1 dl kaurahiutaleita ja 2 dl vettä) ja lisäsin aamulla sekan marjoja ja hunajaa. Maku oli ihan siedettävä, mutta jotenkin ärsyttävän limainen… Kylmä puuro ehkä kaunistaa, mutta ei se herkkua ole, ainakaan vielä. Pitää kehittää reseptiä maukkaampaan suuntaan.
Kuvittelin tämän liotushommani olevan raakapuuron valmistamista, mutta asia ei olekaan niin, punainen teksti alla selittää tarkemmin. Sain myös osviittaa raakapuurohommiin uudehkosta blogista nimeltä Raakareseptit. Uusimmassa blogauksessa neuvotaan siivilöimään ylimääräinen neste pois, jotta puurosta tulee kiinteämpää ja vähemmän limaista. Pitää ensi kerralla ehdottomasti testata tätä. Muita hyviä raakapuurovinkkejä?

TÄRKEÄ LISÄYS: Raa´an ravinnon kouluttaja valisti minua, ettei blogaukseni puuro ole ”oikeaa” raakapuuroa:

”Tekemäsi puuro ei ole raakapuuroa, sillä kaurahiutaleet eivät ole raakoja. Pikaisella Googlauksella löytyy vaikka tämmöinen:”Myllyn Paras Kaurahiutaleet valmistetaan kauranjyvistä, jotka puhdistetaan, kuoritaan, lämpökäsitellään, leikataan, höyrytetään ja litistetään hiutaleiksi. Myllyn Paras Isot Kaurahiutaleet valmistetaan samoin, mutta niitä ei leikata.”Linkittämäsi puuro on taas raakapuuroa siksi, että käytetyt tattarisuurimot eivät ole kypsennettyjä. Suurimoprosessista löytyi huonommin tietoa, mutta tällainen esimerkiksi:”Suurimo on muodoltaan pyöreä tai pitkulainen ja se valmistetaan hiomalla jyvää puhdistuksen jälkeen useassa vaiheessa viljalajista ja halutusta lopputuloksesta riippuen.” Ei siis mainintaa lämpökäsittelystä ja höyryttämisestä”.

Kirjoittaja siis tarkoittaa, että kaurahiutaleet ovat jo kaupan purkissa lämpökäsiteltyjä.