Menu

Tallinnaan ja takaisin

Näin hylkeen! Itseasiassa näin kaksi! Kävin perjantai-lauantai – akselilla Tallinnassa ja sekä meno että tulomatkalla saimme iloksemme nähdä hylkeen jäälautalla köllimässä. Vaikka satuin kuikuilemaan merelle kamera kourassa, en ehtinyt siinä hätäkässä ottaa valokuvaa. Joudutte siis tyytymään mielikuvaan harmaasta, melko rentoutuneen näköisestä, päiväänsä paistattelevasta hylkeestä, jolla oli kaverinaan lokki. Lintu säikähti Tallinkia, mutta hylje jatkoi köllimistään tyytyväisen näköisenä. Paluumatkalla näimme hylkeen ”ryömimässä” jäälautalla, ihan naurettavan söpön näköistä.


Suomen edustalla Itämerta koristi ihan kohtalainen jääpeite ja kirkas talvipäivä oli oikein oiva merelle tiirailuun, eipä Tallinkilla paljon muuta tekemistä olisi ollutkaan. Jääpeite loppui kuin seinään merimatkan puolivälissä ja Tallinnassa olikin ihan keväinen meininki. Kevään ja talven raja menee siis virallisesti jossain Suomenlahden keskikohdilla.

Olen viimevuosina käynyt Tallinnassa useampaankin otteeseen ja ajattelin nyt jakaa teillekin muutaman hyväksi havaitun paikan, jotka kandee pitää mielessä kun suuntaa viikonloppureissulle tähän viinaturismin mekkaan. Onneksi Tallinnassa on paljon muutakin kuin halpaa viinaa. Esimerkiksi upea vanhakaupunki.


Neljän hengen seurueemme yöpyi yhdessä Old House – nimisen majoitustarjoajan asunnoista. Old House tuli tutuksi jo nelisen vuotta sitten ja sen jälkeen olen testannut OH-kämppiä kolmeen otteeseen. Old House vuokraa asuntoja ja huoneita ympäri vanhaa kaupunkia ja omiin sekä siskoni kokemuksiin perustuen voin todeta, että kämppien taso on tasaisen hyvä.

Nelihenkinen porukkamme asui yön kämpässä, jonka fasiliteetteihin kuului mm. takka, poreamme ja oman terassi. Asunto sijaitsi 1300-luvulla rakennetussa talossa, joka rappukaäytävän perusteella on rempattu ehkä 30-luvulla. Rakastan shakkiruutulattioita!


Rappukäytävä oli sopivasti rähjäinen, itse kämppä oli rempattu ihan vastikään. Tosin, vaikka puitteet olivat hulppeat, osasi insinööri-isäni heti katsoa pinnan alle: ”suomalaiset viranomaiset eivät olisi hyväksyneet tällaista pintaremonttia: lastulevyä kiinni takassa…”. Muitakin ”pikkujuttuja” havaitsimme: lämmin vesi loppui yhden porekylvyn jälkeen, joten saimme jakaa kertaalleen käytetyn kylpyveden keskenämme. Ei perheelle ehkä ongelma, mutta jos kaverusten kanssa reissaa, ei ehkä halua kylpeä edellisten pesuvedessä…

Poreamme oli kuitenkin erinomaista luksusta muuten melko vilakassa asunnossa, onneksi olimme osanneet varautua villasukin. Huoneiston hinta (3 x 2 hengen huonetta, olohuone ja baarikeittiö, suuri kylpyhuone sekä terassi) oli 160 euroa, eli 40 euroa per naama, ei ole ollenkaan hullumpi hinta. Yhden hengen edestakaiset Tallink-liput maksavat 50 euroa, joten matkakustannukset olivat oikein siedettävät: alle satasella Tallinnaan ja takaisin, yöpymisen mukaanlukien. Oli myös fiksu veto lähteä perjantaina iltapäivälaivalla ja tulla takaisin Suomeen lauantaina alkuillasta. Vältyimme pahimmilta viinahuuruilta.

Pikareissussa majoituksen ja ruoan rooli korostuu. Tallinnassa saa huokeasti molemmat. Vaikka ravintola Olde Hansa onkin jokaisen suomituristin tiedossa, suosittelen sitä silti. Olde Hansa on jonkinlaisessa remontissa ja viereen on perustettu vähintään yhtä tunnelmallinen Olde Hansa kakkonen. Menimme keskiaikaravintolaan sen ollessa lähes tyhjä. Saimmekin erinomaista palvelua ja tunnelmallisen illallishetken. Ravintola täyttyi ruokailumme aikana ja lähtiessämme ravintolassa ei tainnut olla yhtäkään vapaata paikkaa.


Neljän hengen porukkamme alku- ja pääruoat (hillittömän kokoiset annokset, aitoon keskiaika-tyyliin), snapsit, viinit, olut ja tee maksoivat reilusti alle satasen. Suomessa vastaavista annoksista olisi joutunut maksamaan lähemmäs tuplahinnan.

Ruoasta vielä sen verran, että Olde Hansassa kannattaa syödä lihaa, aivan ehdottomasti. Seurueemme söi lammasta, riistaa ja villisikaa, erinomaisia kaikki. Ihastuin etenkin inkivääri-lanttulisukkeen lisäksi yrtti-kumina – punaviiniin, vaikka tavallisesti en voi sietää kuminan makua. Jos Olde Hansaan osuu aikana, jolloin muut suomituristit ovat jossain muualla, on tunnelma vertaansa vailla. Suosittelen ehdottomasti. Tunnelman luomisessa iso arvo on kynttilöillä: sähkövalo on korvattu kokonaan kynttilöin. Himmeä kynttilänvalo, keskiaikamiljöö ja savilautasilla tarjoillut ruoat vievät ajatukset pois työstressistä ja miniloma käynnistyy kertaheitolla.

Lauantaiaamu oli Tallinnassa aurinkoinen. Kevätfiilis kohosi hetkessä ja oli tosi idyllistä lampsia kapeita kujia aikaisin aamulla, kun kaupunki vielä uinui.


Tällaisen pikareissun puitteissa ei mielestäni edes kannata lähteä pois vanhankaupungin idyllistä, ellei ole jokin välttämätön pakko. Tallinnan vanhakaupunki tarjoaa mielestäni kaiken tarpeellisen minilomaan tarvittavan, arkkitehtuuri on ihan parasta. Haluan omaan mökkiini tällaisen ankkurioven!Viro ja käsityöt kuuluvat yhteen, nämä tuliaiset ovat ekologisia ja kestäviä kaikinpuolin. Piipahdin Uus-kadun Mugk´ssa, pienessä käsityöliikkeessä, josta saa upeita villasukkia, pellavakäsitöitä (lemppareitani!), pipoja, lapasia, lankaa jne. Kaupassa myydään myös perinteisiä virolaisia aamutossuja, joista ei valitettavasti tälläkään kerralla löytynyt omaa kokoani…

En ostanut tuliaisiksi alkoholia tai karkkia, mutta ostin manteleita. Tosin, nämä pitää kai virallisesti laskea karkeiksi, sillä kuorrutteessa on käytetty sokeria. Ostimme juuri paahdetut, yhä lämpimät(!) mantelit paperitötterössä ja muistin taas, kuinka olen jokaisen Tallinna-reissun jälkeen suunnitellut testaavani tätä reseptiä kotona. Jospa vihdoinkin saisin aikaiseksi…


Lähtiessämme kotimatkalle, paistoi Tallinnassa aurinko jo kirkkaalta taivaalta. Olikin tarpeen kaivaa helmikuinen synttärilahja laukusta: sain vihdoinkin korkata rakkaat ”reiskani”. 90-luvun alun Ray Banit ovat The Greendressistä, josta saa myös monia muita ihania, käytettyjä asioita. Nyt aurinko saa ihan vapaasti paistaa, varustelutaso on kunnossa!


Yritän parhaillaan taistella flunssaa vastaan, pahuksen kurkku on ollut epäilyttävän kipeä monta päivää. Jospa se menisi tahdonvoimalla ja kuumalla teellä ohitse. Aurinkoista sunnuntaita kaikille!