Menu

Hunajan ja pistaasin täydellinen symbioosi

Jos kyseessä olisi viimeinen ateriani, pyytäisin hunaja-pistaasihalvaa. Ei hyvän tähden mitä kamaa! Halva on ollut luonnontuote-herkkusuosikkini aina, mutta jostain syystä en ole maistanut tätä nimenomaista halvaa koskaan. Onneksi Sunitan hunaja-pistaasi-halva sattui olemaan alessa ja meikäläinen kitupiikkikin raaski napata yhden mukaan kaupasta.
Halvassa parasta ovat raaka-aineet. Yksinkertainen on todellakin maukasta. Kuvan halvan tuoteseloste kuuluu näini: seesaminsiemen (47%), hunaja (43%) ja pistaasi (10%). Ja siinä se. Tsekkapa huviksesi kaupan karkkipussien sisältöä… Esitä, Etätä ja Etota.

Halvoja on monia erilaisia: eri maissa on erilainen halva-perinne, johon en tässä viitsi mennä sen tarkemmin. Lue lisää halvan historiasta esimerkiksi Wikipediasta. Kaikki halvatyypit sisältävät runsaasti proteiineja, tyydyttymättömiä rasvahappoja, rautaa ja magnesiumia, mutta eivät ollenkaan kolesterolia. Halvan ravitsemusominaisuuksien takia esimerkiksi ortodoksit syövät sitä paljon paaston aikaan.

Rasvakammoiset tietty kauhistelevat, kun 100 grammassa halvaa on 34,5 grammaa rasvaa, mutta sanottakoon, että seesaminsiementen rasva on terveellistä ja tarpeellista ja voittaa suklaalevyn rasvalaadun mennentullen. Ihan huoletta halvaa huiviin vaan. Ei tietenkään liikaa, sopivasti. Halva on terveellinen herkku!

Olen kirjoittanut seesamista aikaisemminkin, mutta muistutan vielä, että seesaminsiemenet ovat mainio kalsiumin lähde, niissä on enemmän kalsiumia kuin maidossa. Kalsium tosin vaatii kaverikseen D-vitamiinia (jota siis lisätään maitoon), joten jotta saat seesaminsiemenistä ilon irti, pidä huoli D-vitamiinin saannista.