Menu

Mättöjen kuningas – Pad thai

Thairuoka on ollut mielessä jatkuvasti tammikuisen reissun jälkeen. Olen kokkaillut som tamia melkein viikottain (selvitän muuten parhaillaan, tuodaanko papaijat Suomeen lentorahdilla vai laivalla…), lisäksi ängen chiliä jatkuvasti kaikkialle – toimii erinomaisesti teessä! Kokeile: silppua chili pieneksi ja sekoita minkä tahansa teelaadun sekaan, helppoa. Ainakin flunssaisena chilin tujaus tuntuu terveyhdyttävältä.


Thairuoka, jota en vielä ole itse kokeillut valmistaa, on Pad thai. Sain reissussa sekä kamalaa, että erinomaista (kuva) Pad thaita, onneksi edellämainitussa järjestyksessä. Pad thai on siis ihana riisinuudelipohjainen sekasotku, jossa on ”vähän kaikkea”. Alla löytämäni, erittäin seikkaperäinen resepti:

PAD THAI (Paistetut riisinuudelit)

 • 200-250 g litteitä riisinuudeleita
 • 3 rkl (tai maun mukaan) kalakastiketta
 • 3 rkl tai enemmän tamarindilientä
 • 2 rkl palmusokeria tai kookossokeria
 • 4 rkl maapähkinäöljyä
 • 150 g raakoja katkarapuja kuorittuina ja avattuina
 • Vajaa 2 dl tofua leikattuna pieniksi paloiksi
 • 4-5 valkosipulinkynttä silputtuina
 • 3 salottisipulia pienenä silppuna (tai puolikas tavallisesta, kookkaasta sipulista)
 • ½ dl pieniä kuivattuja katkarapuja
 • ½ dl retikkapikkelsiä (hua chai bpoh, suolattua ja makeutettua säilöttyä retikkaa)
 • 2-3 tl punaista chilimurskaa
 • 3munaa
 • 7,5 dl mungopavun ituja
 • 2,5 dl valkosipulin versoja (vapaaehtoinen)

Valmistus: Liota riisinuudeleita viileässä tai huoneenlämpöisessä vedessä 40-60 minuuttia niin että nuudelit pehmenevät mutta ovat vielä ryhdikkäitä. Sekoita kalakastike, tamarindiliemi ja palmusokeri, sekoita hyvin niin että sokeri liukenee. Maista. Suolaisen, happaman ja makean kuuluu olla tasapainossa.

Nosta liotetut nuudelit valumaan. Kuumenna vokkipannussa 2 tl öljyä kuumaksi. Pikapaista katkarapuja niin että ne muuttuvat vaaleanpunaisiksi ja ovat melkein kypsiä. Mausta kalakastikkeella ja nosta pannulta.

Kaada pannulle loput öljystä (säästä 1 tl) ja anna sen kuumentua n. 20 sekuntia. Lisää tofu, paista 1-2 minuuttia kullankeltaiseksi. Lisää valkosipuli ja paista tofun kanssa 15-20 sekuntia. Lisää salottisipuli ja paista vielä 15 sekuntia. Lisää kuivatut katkaravut, retikkapikkelsi ja chilimurska. Sekoita muutama sekunti. Lisää nuudelit ja sekoita hyvin. Anna paistua 1-2 minuuttia.

Kun nuudelit ovat pehmenneet, nosta koko sekoitus vokkipannun laidalle. Lisää tl öljyä pannun pohjalle, riko munat ja sekoita haarukalla. Munien hyydyttyä leikkaa ne suikaleiksi paistinlastalla ja lisää nuudelisekoitukseen. Lisää hapanimelä liemi (kalakastike, tamarindi ja palmusokeri). Sekoita hyvin nuudeleihin. Jos nuudelit vaikuttavat vielä liian kovilta, lisää 1-2 rkl vettä.

Tarkista maut ja lisää tarvittaessa kalakastiketta tai tamarindimehua. Jos puuttuu makeutta, lisää sokeria. Kun nuudelit ovat sopivan pehmeitä, lisää mungopavun idut ja valkosipulin versoja (tai kevätsipulia). Lisää rouhittuja maapähkinöitä ja paistetut katkaravut. Sekoita ja anna kypsyä hetki kunnes vihannekset pehmenevät hiukan, aseta tarjolle mungopavun iduilla, maapähkinärouheella, limetinviipaleilla ja kevätsipulilla koristeltuna.

-lähde: World Café Asia:Bangkok / YLE

Pad thaissa erityisen kivaa on, ettei resepti sisällä vehnää tai maitoa ja palmusokerikin on monta kertaa tavallista sokeria parempi vaihtoehto. ”Patsku” on fiksua ruokaa myös siksi, että ainekset wokataan supernopeasti. Nopea wokkaus tuhoaa raaka-aineiden ravintoaineita mahdollisimman vähän (tuore ja raaka on tietenkin aina terveellisintä). Pad thai ei ole ravitsemuksellinen riemuvoitto sikäli, että reseptissä ei ole paljoakaan tuoreita vihanneksia. Mutta ”mättönä” se on ihan hyvä vaihtoehto. Jos rinnakkain laitetaan minkä tahansa suomalaisen yögrillin annos ja pad thai, on voittaja selvä. Testasin patskua Bangkokissa aamuyöllä kolmen aikaan ja toimi ihan hyvin kuulkaas! Saisko patskun ehkä Hesarin yögrillin listalle? Pitää kysyä…

Mutta jos asiaa tarkastellaan ekologisesta näkökulmasta, voidaan tietty todeta, ettei Suomessa syöty riisipohjainen mikään ole kovin ekologista. Niin se valitettavasti on. Pad thaita perunasta, anyone?