Menu

Nälkä parantaa muistia

Olen tiennyt aikaisemmin, että kroppa pysyy terveempänä, kun se saa ravintoa hieman alle ”tarpeen”. Sama pätee näemmä muistiin – ainakin ikäihmisillä. YLE Tiede uutisoi tutkimuksesta, jossa oli testattu 60-vuotiaiden, lievästi ylipainoisten koehenkilöiden muistia:

Muistisuoritukset paranivat selvästi koehenkilöillä, joiden ruuan sisältämä energiamäärää vähennettiin kolmen kuukauden ajan 30%:lla. Koehenkilöt olivat keskimäärin 60-vuotiaita ja he painoivat hieman enemmän kuin suositellaan: painoindeksi BMI oli keskimäärin 28 kg/m2.

Muistin paraneminen korreloi ennen kaikkea veren insuliinitason alenemisen ja tulehdusta osoittavan CRP-arvon laskun kanssa. Mitä tiukemmin koehenkilö pysytteli vähäenergiaisessa ruokavaliossa, sitä paremmin hän menestyi jälkimmäisessä muistikokeessa.

Vähäkalorisen ruokavalion tiedetään pidentävän ikää ja ylläpitävän älyllisiä kykyjä. Usein siteerattu esimerkki tästä ovat Japanissa Okinawassa asuvat ihmiset, jotka ovat perinteisesti syöneet niukasti energiaa sisältävää ja paljon kalaa sisältävää ruokaa.

-lähde: YLE Tiedeuutiset

Tarkoittaakohan tämä, että paaston aikana pitäisi olla ihan superskarppina? Heh heh… Itseasiassa hassuahan on se, ettei paastolla varsinaisesti kärsi nälästä. On vaan kova halu syödä, makujen takia! Nälästä ei ole tietoakaan. Olen silti iloinen, että tänään on vika paastopäivä, alkaa nimittäin tulla mehua korvista. Ja mainittakoon, että vaikka hapankaali on hyvää, on hapankaalimehu ihan kamalaa! S jotenkin ylipuhui meikäläisen kokeilemaan kyseistä litkua, mutta en kyllä suosittele muille. Brrr…