Menu

Kosmetiikan tuoteselosteita selkokielellä

Kosmetiikan tuoteselosteista ei voida puhua liikaa. Ne ovat suurimmalle osalle kansaa niin tuntemattomia, että ilahdutta valtavasti aina, kun jossain näkee INCI-listoja avaavan jutun. Toisaalta: oma mielipiteeni on se, ettei yhdenkään meistä tulisi tarvita INCI-listojen syynäämistaitoa mihinkään, tuotteisiin pitäisi lähtökohtaisesti voida luottaa automaattisesti. Siksi käytänkin sertifioitua luonnonkosmetiikkaa: ei tarvitse lukea INCI-listoja ollenkaan. Ihanan helppoa!

Jos satut huomenna ruudun ääreen jo seitsemän jälkeen, käännä Ykköselle. Luvassa juttu kosmetiikan tuoteselosteista. Juttu tulee ulos Kuningaskuluttajassa, joka alkaa Ykkösellä klo. 19:15. Haastateltavia en saa etukäteen paljastaa, mutta olen yksi heistä.

Lukaise ennen tai jälkeen Kunkun katsomisen tekstini INCI for dummies. Myös tekstini Haastattelussa Rita Stiens kannattaa tsekata lävitse, jos INCI-listojen salat ovat itselle vielä epäselviä.

Oma luonnonkosmetiikkakiinnostukseni on alunperin lähtenyt käyntiin nimenomaan sen kautta, mikä omalle itselle on parasta. Olen tajunnut vasta viimeisen vuoden aikana, että tavanomainen kosmetiikka kannattaa korvata sertifioidulla luonnonkosmetiikalla myös ympäristön kannalta katsottuna. Kaikki meikit, shampoot, rasvat (ja lääkkeet) valuvat pesuvesien mukana viemäriin ja päätyvät ympäristöön. Suomessa ei ole viranomaistaholta tehty yhtäkään selvitystä siitä, paljonko niitä kertyy luontoon. Olisi ehkä aika…