Menu

Kengästä asiaa

Nyt on talvi. Siis oikeasti on. Parina viime talvena maa on ollut kotikadullani sula, mutta nyt siinä on oikeasti lumipeite ja jopa jäätä. Niin paljon jäätä, että bussille juostessa joutuu jännittämään vatsalihaksia ja koko kroppaa, ettei vaan liukastu.


Muistin yhtäkkiä tänään, että opiskeluaikoina kärsin joka talvi märistä jaloista, kun halpiskengät joko kastuivat läpi tai saivat jalat hikoamaan hulluna. Vaikka kengän lesti on aina ollut itselleni tärkeä asia, enkä ole koskaan ostanut liian pieniä kenkiä (se ainoa asia, josta isoäitini aina paasasi), olen nuorempana ostanut surkeita mukalämpimiä mukatalvikenkiä. Tiedättehän: mokkasaapikkaita ja kaikenmaailman keinomatskuviritelmiä. Mokkakenkä + loska = flunssa.

Aikaisemmin etsin, rutiininomaisesti, heti talvikenkävalikoimien ilmaannuttua kauppoihin potentiaalisia yksilöitä. Joka vuosi, siis todella etsin! Mutta ei mitään. Pari mallia joitan ankeita yksilöitä, ja sitten kaikilla oli ne samat. Eikä kenkävalikoima ole nykyään sen parempi. Tosin kiitos ilmastonmuutoksen, kohta Helsingissä pärjää talvet nilkkureissa.


Bongasin pari kesää sitten Järvenpään kierrätyskeskuksesta kuvan talvisaappaat 7 eurolla ja kaksi edellistä talvea olenkin lampsinut niissä. En tajua, miksi tällaisia ei tehdä enää? Katsokaa nyt: täydellinen talvikenkä! Sisään mahtuu villasukka, kengässä on korkoa (miksi talvikengät ovat aina matalia?!!!) ja sisällä on vuori, joka todella lämmittää. Kengät ovat nahkaa ja kestävät todennäköisesti muutaman sukupolven tästä eteenpäin. Miksi kukaan ei valmista enää tällaisia? Vai valmistaako?

Saappaiden sisällä lukee Jomart Made in Portugal. Hmm… Saisikohan Portugalista vielä tällaisia perinnepopoja? Uusina? Kun ostin ne, oli niissä jotenkin karjapaimenmainen fiilis, en tiedä miksi… On ihanaa, että omistaa the talvikengät, jotka voi vetää joka talvi jalkaansa – siis aina ne samat. Tiedättehän ”Nämä oli mun mummin talvisaappaat” sanoo joku ehkä joskus. Isoisälläni oli yhdet ulkokengät ja yhdet talvikengät.

Minulla on kyllä kahdet talvikengät, niiden toisten sisällä lukee Jengi Parkanon jalkine Oy. Ne olenkin esitellyt aikaisemmin. Talvella kahdet popot kumisaappaiden lisäksi on aivan tarpeeksi ja oikeastaan voikin olla vaan iloinen siitä, ettei kaupoissa oikeasti ole monipuolisia valikoimia, eipähän tule valinnanvaikeutta. Suppeampi valikoima saattaisi virkistää monen muunkin kulutustavaran kohdalla. Miettikää: valitsenko nämä vai nämä farkut?