Menu

Raketista asiaa

Sana ilotulitus on kuvaava. Ilotulitukset ilahduttavat luovat juhlan tuntua pimeyteen ja sitähän meillä riittää. Tukesin kyselytutkimuksen mukaan 70 % 15–60-vuotiaista suomalaisista käyttää ilotulitteita uudenvuodenaattona tai osallistuu ilotulitukseen joko perheen tai ystävien kanssa.

Aikaisempi blogaukseni ilotulitteiden aiheuttamista paikallisista kemikaalilaskeumista kannattaa lukea ennen kuin suuntaa markettiin ostamaan megasuperextralarge – pommin. Jokaisen suomalaisen ei tarvitse ampua taivaalle omia räjähteitään. Riittää mainiosti, että kukin kaupunki hommaa omat ympäristöpomminsa, niissä on taatusti tarpeeksi katsomista. Älä käsitä väärin: ilotulitukset ovat mielestäni ihania, mutta miinukset voittavat mielestäni plussat.

Ilotulitus on uudenvuoden yön perinne, josta kokonaan ei luovuta varmaan koskaan, mutta mielestäni ilotulitteiden myynti meille taviksille pitäisi lopettaa kokonaan. Syynä edellämainittu kemikaalilaskeumapaska, mutta myös pari muuta syytä: roskat, ilmansaasteet (savu ja kemikaalischeisselaskeumat), vammat (muistanette vuosi sitten kun teinit laittoivat kaverinsa suuhun raketin?), tulipalot ja etenkin ilkivalta – allekirjoittaneen postilaatikko on räjäytetty useammin kuin kerran.

En ole ainoa, jonka mielestä ilotulitteet tarvitsevat tiukempaa valvontaa. Suomalaisista jopa 80 % on kanssani samaa mieltä. Vuosi sitten päätin, etten enää änkeydy h-hetkenä humalaisten keskelle: onnettomuus oli todella lähellä.

Uudenvuodenraketit on totuttu laittamaan pystyyn hankeen, josta ne ampaisevat suhteellisen varmasti sinne, mihin ne on tarkoittanutkin: ylöspäin. Mutta kun porukka viime uutenavuotena kännissä tunki raketit lumen puutteessa pystyyn maahan, voitte arvata mihin raketti lähti? Ei mihinkään, vaan se räjähti maassa väkijoukon keskellä. Säikähdin hullusti, eikä asiaa auttanut se, että parin minuutin kuluttua toinen raketti, jonka joku lähetti ilmaan skumppapullosta (?!!) lähti – pullon tietenkin kaaduttua – ampaisemaan pitkin maata puskaan, jossa hetkeä aikaisemmin oli kykitty puskapissalla.

Kyllähän se noin periaatteessa nauratti ”saikohan joku raketin perseeseen ehheheeeee” mutta ihan vakavissaan, ei paljon naurata. Tai no ihan vähän. Mutta vaan ajatusleikkinä, ei oikeasti. Ei naurata. 11% suomalaisista haluaisi kieltää tulitteet taviksilta ja sallia ne näytöksissä, toivottavasti näin tapahtuu. Norjassa tämä on jo käytäntö. Kai me parin vuoden päästä taas tullaan tavalliseen tapaamme muiden perässä tehden päätöksiä, jotka joku muu on ensin todistanut järkeviksi.

– Tilastotiedot Deski