Menu

Coconut love!

Tässä blogauksessa puhutaan ruoanlaitosta, ihonhoidosta, Zoe Kravitzista, auringonotosta ja mullistavasta dödölöydöstä. Kaikkia yhdistää yksi tuote: luomukookosöljy.

Myös Zoe tietää, että turhat kemiaalit ruoassa ja kosmetiikassa, ovat äässistä. Kuva Fashiontoast.

Tiedän, että hehkutan monia asioita ja ehkä vähempikin toisinaan riittäisi, mutta tällä kertaa kyseessä on niin mullistava löytö, että hehkutus on todellakin paikallaan: olen löytänyt alumiinittoman ja alkoholittoman dödön joka lisäksi on luomutuote ja käytössä edullinen!

Olen kirjoittanut aikaisemminkin dödöongelmasta: alumiinia en kainalooni halua, mutta mikään hippidödö ei yksinkertaisesti pidä. Olen kokeillut monia alumiinittomia versioita ja kaikki ovat olleet pettymyksiä. Olen yrityksen ja erehdyksen kautta päätynyt Stella McCartneyn Stella-roll oniin, koska käytän saman sarjan hajuvettä, eivätkä dödön ja hajuveden tuoksut näinollen ole ristiriidassa keskenään. Mutta en ole ollut tähänkään järjestelyyn ihan täysin tyytyväinen ja yleensä olenkin joutunut vetelemään jotain perus-Dovea kainalooni aina, jos on ollut tilanne, jossa vaaditaan ehdotonta pitoa.

Nyt olen kuitenkin erittäin toiveikas, sillä olen viimeiset päivät laittanut kainalooni luomukookosöljyä. Löysin tuotetta jouluaattona jopa Salon ainoasta luontaistuotekaupasta, joten melko varmasti sitä saa melko monelta muultakin paikkakunnalta. Käytettyäni öljyä dödön asemassa kaksi päivää pestasin äidin ja siskonkin kokeilemaan ja kolmen hengen testiryhmämme oli yksimielinen: toimii. Samaa mieltä on S – ja se on paljon se! Luin myös sattumalta aattoiltana ELLEstä, että Zoe – Lennyn tytär – Kravitz käyttää kookosööljyä myös, ekologisen kasvatuksen saanut kun on. Mikä ihmeen tuote tämä kookosöljy oikein on?


Kuten kuvasta käy ilmi, kyse ei ole marketin kookosrasvasta, vaan kyseessä on alhaisessa lämpötilassa tuotettu neitsytkookosöljy, jota ei ole raffinoitu, hajustettu, hydrogenoitu (kovetettu) tai valkaistu. Tuote on huoneen lämmössä pehmeää ja jääkappisäilytyksen jäljiltä kovaa. Alla muutamia syitä kookosrasvan suosimiseen:

  • kestää kuumentamista paremmin kuin muut kasvirasvat (joita ei itseasiassa pitäisi kuumentaa ollenkaan)
  • säilyy muuttumattomana korkeissa lämpötiloissa –> ei muodosta vapaita radikaaleja
  • säilyy vuosia
  • tarvitaan ruoanlaittoon vähemmän kuin muuta rasvaa, koska se ei sisällä vettä
  • hyvin sulavaa ja siksi hyvä painonhallinnassa: elimistö käyttää kookosrasvan nopeasti energiaksi
  • sopiva vaihtoehto maitoallergikoille
  • mainio tuote hiusten- ja ihonhoidossa sekä deodoranttina
  • käy myös aurinkorasvasta ja hierontaöljystä

Aikamoinen lista. Itse olen kokeillut tuotetta vasta dödönä ja paistaessa ja molemmissa se toimii mainiosti!

Suomessa myydään ainakin paria eri luomukookosöljytuotetta. Yläkuvan Tropicai-kookosöljyä saa Ruohonjuuresta ja ehkä jopa joistakin hyvin varustelluista luontaistuotekaupoista. Toinen brändi on Ölmühle Solling, nimenomaan tätä löysin Salosta. Muitakin merkkejä saattaa olla myynnissä, itse olen törmännyt vaan näihin kahteen.


Ostaessani tuotetta aattona äidilleni vinkkasi myyjä, että jos on sattumoisin menossa aurinkoon, kandee tuotetta kokeilla myös aurinkorasvana. No, meikäläinen on häämatkalla viikon päästä ja luvassa on +30 astetta ja aurinkoa, eli testiolosuhteet ovat ideaalit.

Maksoin Salossa purkista 10 euroa, joka on mielestäni ihan ok. Käyttääpä tuotetta dödönä tai paistamiseen, tarvitsee sitä äärimmäisen vähän kerrallaan. Purkki ei ihan hetkessä kulu loppuun. Jos tuotetta käyttää pelkästään dödönä, riittää yksi purkillinen vuosia.

Miten kookosöljyä sitten ihan oikeasti käytetään dödönä? Helposti. Säilytä avattu kookosöljy jääkappissa ja ota siitä lusikalla pieni määrä kookosta kerrallaan. Kookos pehmenee sormissa hetkessä ja sitten vaan hierot sen kainaloon ihan kuin tavallisenkin dödön. Tuote ei tavallisen roll onin tapaan tunnu märältä ja se pitää hien loitolla koko päivän (ainakin tällaisena tavallisena talvipäivänä). Eikä bonarina edes ole mitenkään kummoista kookosdöfistä. Jos vaatetta haistaa päivän päätteeksi lähietäisyydeltä, saattaa tuntea vienon kookoksen tuoksun, mutta vain hyvin miedon sellaisen. Vielä en ole testannut tuotetta urehillessa, enkä tiedä ehdinkö joogailla ennen reissua, mutta viimeistään aamujoga hiekkarannalla paljastaa, pitääkö tuote hikoillessakin. Palaan asiaan…

Psst… Kookosravinto.fi – sivuilla kerrotaan lisää kookosöljyn terveysvaikutuksista.