Menu

8.12. Lahjaksi jouluruokabravuuri

Parhaita ja ekologisimpia ovat ehdottomasti lahjat, jotka voi syödä. Joulua vietetään erilaisin kokoonpanoin porukasta, suvusta, perinteistä ja kunkin mieltymyksistä riippuen, mutta monet viettävät jouluaaton tavallista arki-iltaa isommalla porukalla ja ruoalla on illan aikana iso rooli. Monelle jouluateria taitaa olla vuoden odotetuin ruokailuhetki, ainakin itselleni se on sitä!

Siinä vaiheessa, kun saman porukan kanssa on vietetty joulua 27 vuotta – niin kuin esimerkiksi omassa perheessäni – alkaa jo olla toivotonta keksiä kaikille hyödyllistä tavaraa tai vaatetta. Joulunviettopaikkaan onkin fiksua, ekologista ja ekonomista tuoda joululahjaksi ruokaa, oma bravuuri täydentämään emännän joulupöytää. Sitäpaitsi, jouluruoka jos joku on helppo valmistaa lähellä tuotetuista luomuraaka-aineista!

-kuva täältä

Lapsuudessani meillä oli selkeä jouluruokajako: mummo toi porkkanalaatikon, täti tuuvingin, isoäiti lanttulaatikon ja rosollin, äiti paistoi kinkun ja teki kaiken muun ”sälän” joulupöytään. Homma toimi hyvin. Nyt vanhukset alkavat jo olla liian vanhoja ruoanlaittohommiin ja uuden sukupolven onkin aika ottaa jouluruokavastuuta. En vielä ole päättänyt mitä teen joulupöytämme täydennykseksi, mutta jotain pitäisi keksiä… Ehkä alan treenata täydellisen lanttulaatikon valmistamista.

Laatikot ovat omia joulupöydän suosikkejani ja ne ovatkin sekä maukkaita, ekologisia, että halpoja valmistaa. Laitan teille vielä ennen aattoa tätini imelletyn perunalaatikon reseptin (jos hän sen minulle luovuttaa), se vaan on parasta, mitä ihminen voi suuhunsa laittaa. Ja muistakaa, että kauramaito toimii joululaatikoissa maidon sijaan mainiosti!

Jouluruokareseptejä löydät esimerkiksi näiden linkkien takaa:

Lisäksi kannattaa tietenkin seurata suosittelemiani ruokablogeja (sivun oikea laita), esimerkiksi Kokar hela dagen-blogissa on hyviä reseptejä. Kaikki aikakauslehdet pursuavat myös jouluruokaidiksiä, poimi niistä kiinnostavat ja kokeile rohkeasti! Tai ehkä haluaisit leipoa joulupöytään karjalanpiirakoita? Reseptini löydät aikaisemmasta postauksestani.