Menu

1.12. Lahjaksi huussi

Koska diggaan joulusta ja etenkin joulukalentereista, ja tänään on ensimmäinen joulukuuta ja te olette kivoja, päätin lahjoa teidät joulukalenterilla! Tästä päivästä aattoon saakka Kemikaalicocktailiin ilmestyy päivittäin kalenteriluukku, joka antaa yhden fiksun lahjavinkin, jottei sinun tarvitse tehdä kaupassa paniikki-stressi-ahdistus-pakko-ostoksia.

Vihaan jouluun liittyvää pakko-ostamista. Inhottavinta on joutua teeskentelemään ilahtunutta, kun saa itse lahjaksi jotakin, jota ei voisi vähempää tarvita ja johon toisella on mennyt rahaa, ehkä paljonkin. ”Jee…tää on toosi kiva….olen aina halunnut nenäkarvatrimmerin…” Ole siis sinä se fiksu lahjan antaja, joka lahjoittaa hyödyllisiä, maukkaita, mieluisia, ekologisia, luomuja, reiluja ja mahtavia lahjoja! Eikä lahjan tarvitse suinkaan olla tavara, vaan se voi olla myös palvelu, teatteriesitys, Nooran herkkumysliä, leffalippuja… Mitä vaan fiksua!

Kun olet antamassa lahjaa henkilölle, jolla on jo kaikkea, anna lahja, joka tekee hyvää siellä, missä apua todella tarvitaan. Kehitysmaissa on puutetta monista meille pienistä ja itsestäänselvistä asioista. Yksi sellainen on wc. 80 eurolla voit antaa lahjaksi huussin!

”Käymälöiden rakentaminen edistää suoraan kehitysmaissa elävien ihmisten terveyttä. Kunnolliset käymälät parantavat hygieniaa ja auttavat pitämään veden puhtaana. Ulosteiden oikealla kompostoinnilla saadaan myös hyvää lannoitetta maanviljelyyn. Lisäksi käymälät lisäävät naisten ja miesten välistä tasa-arvoa, sillä käymälät parantavat tyttöjen mahdollisuutta osallistua koulutukseen täysipainoisesti ja naisten osallistumista yhteiskunnan toimintaan”.

Ei pöllömpää! Jos vaikka oletetaan, että 4 ihmistä antaa kukin henkilölle X 20 euron arvoisen lahjan, voisivat nämä neljä yhdistää voimansa, ja antaa henkilölle X vessan kehitysmaahan. Voihan sille henkilölle X sitten ostaa vielä vaikka konvehtirasian, jos lahja tuntuu liian epämaterialta 🙂

Annoimme mummolleni viime jouluna lahjaksi vuohen ja hän ilahtui valtavasti kun ymmärsi, että kehitysmaassa joku onnellinen perhe on saanut vuohen sen sijaan, että hän itse saisi taas jotakin kaapintäytettä.

Hyvää tekeviä lahjoja on toki muitakin ja myös eri hintaluokissa! 80 euroa maksava huussi on tyyriimmästä päästä, jo 12 eurolla saat kehitysmaan lapselle henkilötodistuksen! Kirkon ulkomaanavun sivuilla lahjaideat on jaoteltu kätevästi hintaryhmiin: alle 40€, 40-100€, yli 100€.

Muita hyvää tekeviä lahjoja myyviä tahoja ovat esimerkiksi WorldVision, Unicef ja WWF. Löysin myös Kehitysyhteistyön palvelukeskuksen eli KEPAn listan, johon on koottu pitkä luettelo erilaisia eettisiä lahjoja myyviä verkkosivuja. Lista löytyy täältä.

Psst… Lue Joululahja-ahdistus johtaa pakko-ostamiseen-juttuni täältä.