Menu

Torakoita kaupassa

Taas länsinaapurissa tapahtuu. Ruotsissa ruokakauppojen epäilyttäviin tuotteisiin on alkanut ilmestyä torakka-tarroja, joita aktiivinen Kackerlacka-yhteisö liimaa paikoilleen. Niin kuin Suomessakin, myös Ruotsissa eettisiä, luomuja ja erikoishyviä vaihtoehtoja mainostetaan kaupassa erikseen. Kackerlacka-yhteisö on sitä mieltä, että ihmiselle erityisen huonot vaihtoehdot pitäisi myös merkata:

”Torakkatarrojen avulla torakkaryhmäläiset haluavat herätellä kuluttajia ajattelemaan uudesta näkövinkkelistä. Puhtaan ja terveellisen ruoan, kuten luomuruoan sijaan pitäisikin merkitä varoitusmerkeillä ne tällä hetkellä ”normaalit” elintarvikkeet, jotka sisältävät kemikaaleja, torjunta-ainejäämiä tai lisäaineita tai ovat ihmisille ja ympäristölle muuten haitallisia”.

-lähde:Kuningaskuluttaja

Mitäköhän tapahtuisi, jos meikäläinen menisi liimaamaan torakka-tarroja vaikka Stockalle? Joutuisin varmaan putkaan. Ruotsissa tarroja liimataan esimerkiksi Dr. Oetkerin kinkku-pizzoihin, Knorrin kanaliemikuutioihin, Mc Vitie´s Digestive-kekseihin, Danpon kananugetteihin, sekä tavalliseen Arlan maitoon. Miksi juuri näihin tuotteisiin? Syyt löydät täältä.

Joku oli heti kommentoinut Kunkun sivuille jutun perään:

”Toisen omaisuuden merkitseminen on ilkivaltaa. Tällä tuotetaan liikkeelle taloudellista tappiota, koska tuotteet eivät enää mene niin hyvin kaupaksi. Jokaiselle moraaliselle ihmiselle tämän pitäisi olla itsestään selvää. Suorastaan kuvotti tuollainen ilkivaltaan kehottaminen”.

Ymmärrän hyvin tällaisenkin kannan, mutta tärkeänä pidän myös ihmisten herättelyä, ja peräänkuulutan kuluttajan oikeutta tietää, mitä syömme. Ennen kaikkea on tärkeää tiedottaa esimerkiksi natriumglutamaatista ja muista aineista kuluttajille, jotta kulutusvalinnan voi tehdä itse. Heja Sverige!