Menu

Kaalilaatikko on herkkua

Kuten tiedätte, on fiksua suosia lähellä kasvaneita – mieluiten luonnonmukaisia – ruoka-aineita. Mitä vähemmän ruokaa roudataan edestakaisin, sen vähemmän hiilidioksidipäästöjä ja mitä vähemmän rehevöittäviä lannoitteita ruoan kasvattamisessa käytetään, sen parempi ympäristölle. Lähiluomua siis! Tähän aikaan vuodesta suomalaisten on ekologisinta syödä esimerkiksi juureksia, marjoja, sieniä, ruisleipää, kaurapuuroa ja vihanneksia, kuten kaalia. Kaali tekee hyvää makunystyröille, suolistolle, C-vitamiinivarannoille sekä iholle!

Lupasin jakaa teille maukkaan, terveellisen, ekologisen ja halvan reseptin – tässä tulee. Kyseessä on hyvän ystäväni uuniruokabravuuri, slowfoodia siis:

KAALILAATIKKO

 • noin 900g kaalia
 • pari sipulia
 • valkosipulia (1/2 yksikyntinen)
 • tuoretta inkivääriä peukalon verran
 • 300-400 jotain jauhelihaa (itse suosin tässä lammasta, myös soijarouhe sopii!)
 • kasviliemijauhetta
 • currya
 • korianteria
 • Herbamarea
 • sitruunapippuria
 • mustapippuria
 • hunajaa

Silppua kaali pieneksi ja höyrytä se pehmeäksi. Kuullota sipuli, valkosipuli, inkivääri ja liha pannulla ja mausta. Laita uunivuokaan 1 cm vettä, johon sekoitat kasviliemijauheen. Lisää kaali ja jauheliha/soijarouhe vuokaan ja sekoita. Päälle hunajaa ja koko satsi uuniin 175 asteeseen 45 minuutiksi. Suoisittelen, että tarjoat herkun puolukkahillon kanssa!

Kotimaista kaalia saa kaupoista pitkälle syksyyn. Olen niin cityurpo, etten rehellisesti sanottuna tiedä saako kotimaista kaalia kaupasta ympäri vuoden, mutta ainakin toistaiseksi sitä on tarjolla, eikä se maksa paljon mitään. Halpaa, hyvää ja ravitsevaa.

Kaali on rohdoskasvi ja erittäin C-vitamiinipitoinen vihannes. Etenkin fanittamassani hapankaalissa on paljon hyviä maitohapppoja, jotka tekevät gutaa suolistolle luoden otolliset olosuhteet hyville bakteereille. Hapankaalia kandeekin nauttia monesti viikossa jos kärsii levottomasta mahasta.

Kaali tekee hyvää myös ulkoisesti käytettynä. Käydessäni kasvohoidossa EkoEgossa, laitettiin kasvonaamioni päälle kaulittuja kaalinlehtiä tehostamaan naamion vaikutusta. Kaalinlehtien käyttö hoitokeinona on vanhaa kansanperinnettä ja kaalinlehtikääreillä voikin hoitaa polvivammoja, nyrjähdyksiä, turvotuksia ja tulehduksia. Kaalinlehtiä käytetään esimerkiksi lievittämään imetyksen aiheuttamia rintakipuja.

Fanitan monia kaaliruokia, mutta ehdoton lempparini on korealainen, vahvasti maustettu kimchi, jota itseasiassa ei olisi ollenkaan vaikea valmistaa itse. Ehkä saan aikaiseksi testata kichin valmistamista, resepti ilmestyy tietenkin sitten tänne! Myös joululaatikoiden reseptit ovat tulossa oman postauksen muodossa luettavaksenne, jahka ollaan vähän lähempänä joulua.

Jos muuten haluat lisätietoa vuodenaikaruokailusta, löydät sitä vaikka Härkäpapua sarvista-kirjasta. Hyvä opus!

Psst… Ne edellisen blogitekstin perään kommentoineet, joita ärsyttää Kempparin itsehehkutus ja jotka totesivat kaipaavansa ”enemmän sisältöä”, teille tiedoksi että sitä löytyy lukemalla vaikka blogini ASIAA-postaukset. Sinne olen koonnut tekstit, jotka edustavat omasta mielestäni Kemikaalicocktailin kiinnostavinta asiasisältöä. Toivottavasti tiedonnälkänne tyydyttyy.