Menu

INCI for dummies

Sain mailiini kysymyksen: mikä on INCI? Ajattelin sen myötä avata muille tietämättömille mistä puhun, kun mainitsen INCI-listan. Sen ymmärtäminen on nimittäin kosmetiikan a ja o!


INCI-lista tarkoittaa tuotteen ainesosaluetteloa, sitä pientä pränttiä purkin alla/kyljessä. Se on siis tuoteseloste, vaikkei lista usein tunnu juuri mitään selostavankaan. Mutta kun oppii lukemaan heprealta näyttäviä INCI-listoja, aukeaa itselle ihan uusi maailma. Yläpuolen kuvassa on ihanteellisen lyhyt INCI, joka löytyy OxyDeo-dödön kyljestä. Tuotteessa on vaan neljää ainetta. Viitaten edelliseen dödö-postaukseeni, on yläpuolen kuvan tuote kuulemma ihan mainio hippidödö, jos innostutte kokeilemaan. Hippi ja silti tehokas – kuulemma. Itse en ole sitä vielä testannut!

Takaisin kosmetiikan koostumukseen. Rita Stiensin sanoin:

”Kosmetiikan valmistus on periaatteessa aika samanlaista kuin leipominen. On sokerikakkutaikina, hiivataikina ja murotaikina ja kaikista voi tehdä monenlaisia torttuja ja piirakoita. Ainekset ja niiden määrä vaikuttavat taikinan onnistumiseen”.

INCI-listalla on lueteltu tuotteen rakennusaineet vähenevässä järjestyksessä, eli ensimmäisenä lukevaa aianesosaa on eniten. Yläpuolen lainaus on Rita Stiensin juuri julkaistusta opuksesta nimeltä Totuus kosmetiikasta. Kirja avaa INCI-asian läpikotaisin ja tämä kirja onkin kosmetiikan perusraamattu, joka jokaisella kannattaisi olla omassa kirjahyllyssä. Rita avaa kirjassaan paljon epäselviltä tuntuvia ja kiinnostavia kosmetiikkafaktoja. Esimerkiksi: usein kosmetiikkatuotteen INCI-listalta löytyy kymmeniä aineita, joista kuitenkin ensimmäiset muodostavat 90% tuotteen koostumuksesta. Kalliilla ja halvalla tuotteella voi olla yllättävän samanlainen INCI… 6-8 ensimmäiseksi mainitun ainesosan perusteella voi jo päätellä tuotteen laadun.

Luonnonkosmetiikassa INCI-luettelot ovat paljon lyhyempiä kuin tavallisessa päivittäiskosmetiikassa. Luonnonkosmetiikan INCI-listalta löytyy yleensä 20-30 ainesosaa, kun tavanomaisessa kosmetiikassa on 40 tai enemmän. Ja ei – se ei tee tavanomaisesta kosmetiikasta parempaa – päinvastoin. Kaikista hämäävintä on se, että kun jotakin ainesosaa on tuotteessa alle 1%, ei aineita enää tarvitsekaan merkata INCI-listaan määräjärjestyksessä. Se on iso porsaanreikä, joka mahdollistaa huiputukset. Tuotteessa saattaa olla siis aivan minimäärä, promille, vaikkapa ”mullistavaa mustikkauutetta”, joka saattaa sijaita erehdyttävästi silti INCI-listan keskiosissa, jos tuotteeseen ängetään 10 muutakin ainetta alle sen 1%. Tämä tekee INCI-listojen tulkinnasta vaikeaa.

Jos naiset aloittaisivat INCI-syynäyksen samaan tapaan kuin vahtaamme tuotteiden kalori-, hiilari-, rasva- ja sokeriarvoja, mullistaisi se kosmetiikkateollisuuden kokonaan.
Voi kunpa toivon, että se päivä koittaisi!

Tulen neuvomaan teitä näissä asioissa vielä monesti. Lisää INCI-asiaa siis myöhemmin! Jos TODELLA haluat tietää kosmetiikkasi rakennusaineet, osta Ritan kirja. Olen puolivälissä ja ihan myyty. Opus on mai-ni-o. Ostakaa vaikka kaveriporukan kanssa yksi yhteinen ja kierrätääkää. Tai tilaa kirja vaikka lähikirjastoosi!