Menu

Nyt se on loppu!

…Tai ne ovat. Luonnonvarat siis. Pari viikkoa sitten, syyskuun 23 päivä oli päivämäärä, jona maapallolla alettiin – jälleen kerran – käyttää luonnonvaroja yli vuosittaisen kulutusmaksimin. Kaikki luonnon tänä vuonna tuottamat luonnonvarat on siis jo käytetty loppuun. Tänä vuonna kulutus ylitti luonnonvarat ennätysaikaisin. Global Footprint tutkimuslaitoksen mukaan ylikulutusaste on noin 40 % suurempi kuin planeetan kyky uusia luonnonvarojaan.
-lähde Motiva

Kotitalouksien suurimmat ympäristövaikutukset aiheutuvat erityisesti asumisesta, ruoasta ja liikkumisesta. Minulta kysyttiin viime perjantaina Yöradion lähetyksessä ympäristötekojen top vitosta, ja jotain tämän suuntaista totesin:

  1. Käytä julkisia, yksityisautoile vaan pakon edessä
  2. Vietä ainakin yksi lihaton päivä viikossa ja suosi luomua
  3. Sammuta turhat sähkölaitteet aina kun et käytä niitä
  4. Kierrätä tehokkaasti ja osta tuotteita, joissa on mahdollisimman vähän turhaa pakkausjätettä
  5. Suosi lähipalveluita, -kauppoja, -tuottajien tuotteita ja paikallisuutta ylipäänsä

Listalta puuttuu lentomatkustamisen vähentäminen, joka kuuluisi mukaan ehdottomasti! Ainoa tapa todella pienentää ympäristön tuhoa on kuluttaa vähemmän. Toki on tärkeää kuluttaa fiksummin – josta Kemikaalicocktailkin kertoo – mutta ennen kaikkea on tärkeää kuluttaa vähemmän. Mietin itseasiassa eilen, kun taas yksi pesuainepullo tyhjeni, että jokaisen ihmisen pitäisi joutua kohtaamaan omat jätteensä kasvotusten vaikka omalla takapihallan. Kun se vuonna -79 pois heitetty shamppoopullo yhä lojuisi muuttumattomana pihanurmikolla, keossa niiden muiden muovituotteiden kanssa, ehkä kuluttamisen vähentämisen tarve menisi tajuntaan. On vaikea käsittää jätemäärän ikuisuutta, kun jätteet vaan katoavat piharoskiksista ”jonnekin”.

Itseasiassa minusta olisi oikein, että se taho, joka saattaa jätteen maailmaan, vaikkapa sen shamppoon valmistaja, hänelle päätyisi ketjun lopussa se tyhjä pullo, joka pitäisi täyttää uudelleen, polttaa, hävittää – mitä tahansa. Miksei näin jo ole? Kysyn vaan.

Entäpä jos alkaisimmekin tehdä näin: kun muovipakkaus tyhjenee, lähetämme sen takaisin tuotteen valmistajalle. Voin kuvitella kuinka tuhannet suomalaiset alkaisivat palauttaa muovijätettä suoraan tuotteiden valmistajille! Ongelma olisi poissa omista nurkistamme sillä, jolla on iso vastuu ja joka parhaillaan ei välitä siitä paskan vertaa: tuottajalla ja teollisuudella.