Menu

Jäte- vai kemikaaliomena?

Pahus, olen jäljessä. Tosin onneksi vaan pari päivää. Maria Veitola esitti minulle maanantaina blogissan kysymyksen: onko järkeä ostaa styroksiin ja muoviin pakattua luomuomenaa? Kysymys on fiksu ja ongelmallinen. Luomuomena on terveyden kannalta kiva asia: ei-luomujen omenien kuorissa on paljon torjunta-ainejäämiä. Siis oikeasti pal-jon. Sen sijaan luomuomenat pakataan tyhmästi muovibokseihin, joista syntyy ympäristön kannalta turhaa kuormitusta. Ajatellako siis oman kroppansa kemikaalikertymää vai ympäristön kuormitusta?

-kuva:Maria Veitolan blogi / Nelonen

Henkilökohtaisesti valitsisin luomuomenat vaikka ne ovatkin muovissa. Tämä siksi, että kammoan turhia kemikaaleja, etenkin torjunta-aineita. Lisäksi luomuomenoiden maku on niin herkullinen, että valitsen ne jo senkin vuoksi. Mutta pakko on sanoa, että olen tuskissani aina kun joudun ostamaan muoviin pakattuja hedelmiä ja vihanneksia, etenkin kun taloyhtiössäni ei kerätä energiajaetta! Saakeli. Olen ihan vakavasti harkinnut aloittavani energiajakeen roudaamisen kotoa töihin – pyörällä… Miksiköhän en ole päässyt alkuun?

Parhaillaan ratkaisen oman omppuongelmani syömällä vanhempieni kotipihan omenoita. Oman puun omenat ovat turvallisimpia; niistä kun tietää mitä niissä on tai ei ole. Tai sitten voi tarjoutua maksamaan naapurille ompuista, jos näyttää siltä että naapuri kaipaisi apua omppujensa hyötykäytössä. Olen oikeasti ihan tulisilla hiilillä kun näen omppupuita, joiden satoa kukaan ei hyödynnä! Kaupassa kannattaa muistaa, että se, onko omppu kotimainen, ei tietenkään ole sama kuin se, onko omppu luomu, joten tässäpä olisi taas kerran asia jota pitäisi ruotia: paljonko kotimaisissa omenoissa on torjunta-aineita ulkomaisiin verrattuna?

Arvatkaa kaverit ahdistunko siitä, kun maailmassa on niin paljon asioita, joita pitäisi tutkia, enkä minä ehdi tehdä sitä! Superturhauttavaa. Turhauttavaa on myös se, että kerroin teille elokuussa Kemikaalicocktailia koskevasta ylläristä, jota en vieläkään voi paljastaa. Joudutte siis yhä odottelemaan, mutta palaan siihen pian – lupaan!

P.s. Kuvan banaaninkuljetusboksi on nerokas vaikka se vaikuttaa turhkkeelta. On ehkä pakko hommata sellainen itsellekin…