Menu

Geenimuunneltu soija saapuu Suomen ruokakauppoihin

Sain juuri äsken tietää jotain todella surullista ja vakavaa: EU on hyväksynyt muuntogeenisen soijan elintarvikkeissa. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että gmo-soijaa saa alkaa myydä, mutta se tarvitsee onneksi mainita pakkauksessa. Eviran ylitarkastaja Raili Laine sanoi minulle juuri puhelimessa, että nyt onkin kiinni paljolti kuluttajista, saavatko ruokakaupojen gmo-soijatuotteet Suomessa jalansijaa vai ei.

Huomioitava tosin on, että jos gmo-soijaa on elintarvikkeessa alle 0,9%, silloin sen käytöstä ei tarvitse mainita ja se on todella arveluttavaa. Se, että tuotteessa ei mainita gmo-soijasta, ei siis takaa tuotteen gmo-vapautta. Ainoa tapa välttää gmo-soija 100% varmuudella on ostaa luomutuotteita ja onneksi luomusoijaa saa ihan Siwastakin. Kalliimpaahan se on, tietenkin.

Soijan välttäminen on erityisen vaikeaa, koska sitä on lähes kaikkialla. Sitä voi olla myös jääminä monessa paikassa, jossa se ei ole varsinainen raaka-aine. Voin vaan kuvitella millaista voiton juhlaa vietetään parhaillaan Monsanton päämajassa. Ne saavat markkinat haltuunsa 6-0. Maailman soijasta jo 90% on geenimuunneltua, voi vaan kuvitella millaisiisn hintoihin ei-gmo-soijan hinta nousee niille, jotka haluavat välttää gmota.

Olen niin, niin surullinen ja huolissani. Jatkan tästä myöhemmin. Nyt ei pysty. Lisää tietoa asiasta löytyy Eviran nettisivuilta.