Menu

Luomuviiniä viikonloppuun

Perjantain kunniaksi asiaa luomuviinistä! Viime viikolla kirjoitin vatsavaivoistani, jotka muuttuvat lähes sietämättömiksi makeiden viinien sekä etenkin siiderin ja oluen myötä. Valitsenkin yleensä todella kuivia, vähäsokerisia valkoviinejä ja mukava juttu on tietenkin myös se, että enenevissä määrin Alkosta saa nykyään luomuviinejä sekä Reilun kaupan yksilöitä. Eettisyys viinivalinnassa kiinnostaa yhä useampia Suomalaisia, viime vuonna luomuviiniä myytiin 125 000 lirtaa – määrä on vuodessa tuplaantunut.

Hoksasin muuten Alkon viinihakukoneen todella käteväksi: kun kirjoittaa hakusanaksi luomu, aukeaa eteen 23 eri tuotetta! Listalla on 7 punkkua, 10 valkoviiniä, kaksi kuoharia, kolme olutbrändiä sekä yhtä siiderilaatua.

Olen tänä kesänä juonut espanjalaista Casa de la Ermita Crianza-punaviiniä muutamaan otteeseen ja se on mielestäni erittäin miellyttävä, punaviiniksi . Yleensä pysyn niissä valkoisissa, mutta tämä punaviini oli kyllä erinomainen ja sitäpaitsi, punkku vahvistaa verisuonia (lue aikaisempi blogaukseni), lasillinen päivittäin on jopa suositeltavaa.

Sana luomu tarkoittaa myös viineissä yksinkertaisesti sitä, että rypäleet kasvatetaan ilman kemiallisia lannoitteita ja tuholaismyrkkyjä. Köynnökset leikataan käsin ja tuholaisista pitävät huolta hanhet ja hämähäkit! Edellisessä Aamulehden Valo-liitteessä (kuvat) oli sympaattinen kuva hanhista, jotka tepastelivat parvena viinitarhassa – varsinainen tuholaisten kauhu. Juttussa oli vierailtu viinitilalla, jossa työntekijätkin fillaroivat, jotta tilan ympäristö pysyisi mahdollisimman puhtaana ilmansaasteista.


Alkon lisäksi luomu- sekä reiluja viinejä saa suoraan maahantuojilta, yksi tällainen taho on Bioviini. Yritys järjestää myös viinimatkoja ja luomuviini-iltoja! ” Lähes kaikki viinimme tulevat perheviljelmiltä. Usein rypälelaatuja on monia ja varsinkin alkuperäisiä lajikkeita suositaan. Tiloilla kasvatetaan myös hedelmiä ja vihanneksia – usein monimuotoisuus auttaa viinien tuholaisten torjunnassa”. Mutta, mutta, Bioviinin sivujen uumenista löytyy tällainen kohta:

”Tuotevalvontakeskuksen tulkinnan vaikeutettua toimintaamme, olemme joutuneet toistaiseksi luopumaan tilauksista. Jos kuitenkin haluat itsellesi viiniä, ota yhteyttä, niin kerromme miten voit tilata viiniä omaan käyttöösi”.

Harmillista! Juuri kun itse elättelin toiveita tilata iso satsi luomukuoharia ja -viiniä uudenvuodenbileisiimme. Ehkä Alko on kätevin jos aikoo ostaa ison satsin, vaikka olisikin ollut kivempi tukea maahantuojaa suoraan. Bioviinin luomuviini-iltojen perään kannattaa kuitenkin kysellä firman infosta. Paikka sijaitsee Vellamonkadulla Helsingin Hermannissa.