Menu

Energiaa patukasta

Kuulun niihin ihmisiin jotka roudaavat mukanaan eväitä. Laukussani on aina luomuomena ja Sunita-patukka ja niiden seurana vaihtelevasti erilaisia testissä olevia patukoita, joihin en kuitenkaan usein palaa. Monet hippipatukat ovat mielestäni aika kalliita ja tuoreet hedelmät pesevät ne myös maussa, so why bother? Mutta aina jos silmiin osuu hippipatukka mitä en ole testannut, annan sille mahdollisuuden.


Kampaajani kehui Ruohonjuuren luomupatukoita ja kun kerran juuri kirjoitin gmo-ruoasta, on paikallaan puhua siitä, miksi kyseistä tuotetta kandee suosia, jos siis harrastaa proteiini- tai välipalapatukoita.

Olen aina ollut sitä mieltä, että kaikki salilla myytävä protskuscheisse on täysin turhaa kamaa. Olen yhä osittain samaa mieltä – ne nimenomaiset salipatukat ovat kamalia – mutta olen joutunut joskus turvautumaan proteiinipatukoihin, kun salille mennessä on iskenyt kamala nälkä. Ne ovat ihan tehokkaita treenin ja nälän taltuttamisen kannalta, mutta maistuvat todella inhottavalta. Vähän kun pureskelisi 5 vuotta vanhaa suklaapatukkaa, jonka valmistuksessa sekaan on lorahtanut liikaa vehnäjauhoa. Yöks, inhottavaa. Niin ja bonuksena vielä on outo haju. Vähän kuin hien ja sokerin yhdistelmä.

Tiedustellessani Eviralta (ylitarkastaja Sari Sippolan haastattelu Kunkun gmo-juttuani varten) missä suomessa myytävissä tuotteissa on suurin gmo-riski, totesi hän näin:

  • elintarvikkeet, joissa maissia, soijaa tai niistä valmistettuja ainesosia
  • kiinalaiset riisivalmisteet, -nuudelit, -tikut
  • USA:lainen pitkäjyväinen riisi
  • pohjoisamerikkalaiset urheilijoiden proteiinijauheet ja välipalapatukat

Urheilijoiden patukoissa voi olla seassa aika paljon mitä tahansa, etenkin soijan jäämiä on monissa tuotteissa. En tietenkään voi dumata kaikkia urheilijoille suunnattuja tuotteita lukematta lävitse niiden tuoteselostetta, mutta kannattaa itse lukea ne tarkkaan läpi.


Tässä verrokiksi Raw Organic Food Barin tuoteseloste:

Cahewpähkinämassa, taatelimassa, agavesiirappi, ruskea riisiproteiini, suklaamuruja, suklaamass,a kaakaovoi, kookospähkinää, BioSprouts-kvinoanituja, BioSprouts-pellavanituja. Kaikki on luomua.

Raw Organic Food bareja on monia eri makuja ja Ruohonjuuri myy muistaakseni ainakin neljää eri versiota. Olen maistanut itse vasta yläkuvan Cinnamon-Raisinia, joka oli tosi hyvää (vegaani ja luomu), vaikka se näyttikin pakatulta ulosteelta. Muita makuja ovat: Fiber-Chocolate-Delite, Oatmeal Apple Pie, Cherry Pie, Vegan, Oh Honey jne. Vaihtoehtoja siis on!

Eikä näitä patukoita ole siis todellakaan suunniteltu ainoastaan urheilijoille, vaan ne ovat käteviä eväitä ihan tavallisessa, kiireisessä arjessakin! Huomaan säästyväni monilta mulle-jotain-ruokaa-heti-nyt-kohtauksilta, kun laukussa on aina jotain purtavaa. Suosittelen kaikille omien ruokailujen suunnittelemista ja nälkään varautumista, niin ei tule syöneeksi niin helposti mitään turhaa ravintoarvoiltaan köyhää huttua, joka vaan kertyy lantiolle ja äässiin.