Menu

Noora loves mansikka

Joka kesä ostan laatikollisen mansikkaa ja pakastan sen talven varalle, jotta saan mansikkapuuroa myös ankeina, pimeinä talviaamuina. Energiaa vievä pakastaminen ei ole marjojen säilömiseksi ekologisin vaihtoehto, mutta mansikoiden kuivattamista en ole ennättänyt vielä kokeilla. Mustikoiden kuivattaminen ei pitäisi olla hankalaa, ehkä samoja niksejä voisi kokeilla mansikkaankin?

Ostin siis tänään Töölön torilta 10 litraa mansikkaa, josta maksoin 3,80€/litra. Satsin hinta oli siis 38€. Myyjällä olisi ollut kolmen euron litrahintaisia yksilöitäkin, mutta kun kuulin kalliimpien olevan Suonenjoelta ja kun me kaikki tiedämme ne pingispallon kokoiset rakeet, jotka tuhosivat suuren osan Suonenjoen mansikkasadosta, ostin sympatian vuoksi kalliimpia. Ne olivat myös isompia ja erittäin makeita ja ihania!

Yleensä marjat pakastetaan sokerin kera ja etenkin mansikat hillotaan, jotta ne veisivät vähemmän tilaa pakkasessa. Itse en tee niin. Pilkon mansikat muutamaan osaan, heitän boksiin ja laitan pakkaseen. That´s it. En lisää mitään. Sokeria ängetään muutenkin jokapaikkaan miksi laittaisin sitä jo valmiiksi makeisiin mansikoihin?! Itseasiassa minulla ei ole vuosiin ollut sokeria kaapissa, en koe sen olevan millään tasolla tärkeä ”elintarvike.”

Kun räntäsateisena aamuna kaurapuuron joukossa on mansikanpaloja, ei aamu voi alkaa kovin huonoissa fiiliksissä. Olen ihan oikeasti huomannut, että oikeanlainen aamupala luo fiiliksen koko tulevaan päivään. Niinhän sitä aina on sanottu ”aamiainen on päivän tärkein ateria” ja niin se on. Allekrijoitan. Olet mitä syöt, mansikka tekee olosta keveän ja iloisen!

Mansikkatalvi on siis nyt seivattu, ehdin jo pelätä, että hinnat pysyvät niin korkeina, etten saa toteutettua jokakesäistä rutiiniani. 10 litrasta muodostui puolessa tunnissa 11 rasiaa mansikkapaloja, itseasiassa 12, mutta jätin yhden satsin pakkasen ulkopuolelle. Kesällä napsin mansikoita päivittäin ja uskon vakasti siihen, että osittain sen vuoksi elokuuhun mennessä painoni on aina tippunut muutaman kilon. Kesäisin ei tule juurikaan syötyä epäterveellisempiä herkkuja tai ”raskaampia” nameja. Mansikka on kesäisin karkkiani, onneksi sitä saa pakkasesta myös talvella, nam!

Säilötkö sinä kesän satoa? Entä omaatko kokemusta marjojen kuivattamisesta? Jaa kokemuksesi Kemikaalicocktailissa!