Gmo-soija – kysymyksiä ja vastauksia
Tässä vastauksia soija-postaukseni perään esittämiinne kysymyksiin:
1. Kukaan ei kuole gmo-soijan syömiseen (ellei satu tukehtumaan tofunakkiin). Kyse on kuitenkin siitä, että jokaisella pitää saada olla vapaus tehdä valinta siitä, syökö gmo-ruokaa vai ei. Jos jopa luomutuotteissa saattaa olla gmo-jäämiä, on kuluttajan aivan mahdotonta tehdä valintaa asiassa, jossa hänellä – ainakin toistaiseksi – kuuluu olla valinnanmahdollisuus.
2. Nimimerkki ”Jennifer” kirjoitti: ”Yksinkertaistettuna: Jos öljylaiva ajaa karille, meri saastuu koska öljy tappaa kaloja ja lintuja. Sen sijaan ihmisen elimistö ei huomaa eroa syötyään luomusoijaa tai geenimuunneltua soijaa. Arvolatautuneilla sanavalinnoilla luodaan mielikuvia ja mielipiteitä, jotka eivät pohjaudu tietoon vaan fiilikseen”.
Gmo-ruoka voi aiheuttaa välittömän reaktion. Olen aikaisemminkin kertonut tomaattiesimerkin, jossa kampelan kylmänsietogeeni istutettiin tomaattiin, jotta tommaatti kestäisi paremmin kylmää ilmastoa. Kaikki ei mennyt kuitenkaan suunnitelmien mukaan, sillä uudet ”kalatomaatit” laukaisivat kala-allergisilla tomaatin popsijoilla vakavat reaktiot (muistelen, että allergiareaktiot johtivat jopa kuolemantapauksiin, mutta en ole tästä aivan varma). Jos tomaatteja pitää alkaa myymään lauseilla ”sopii kala-allergikolle” ollaan ruoantuotannolla aivan metsässä.
Englannissa valmistuneen tutkimuksen tuloksena saatiin puolestaan selville, että soija-allergiat yleistyivät vuonna 50% vuonna 1998, kun geenimuunnellun soijan tuotanto lisääntyi räjähdysmäisesti. Vastaavia soija-allergialukemia ei oltu saatu 17 vuoteen.
Suosittelen myös lukemaan Kuningaskuluttajaan tekemäni jutun, jota on käytetty lähteenä sen jälkeen mediassa muuallakin. En todellakaan lätise näitä juttuja fiilispohjalta. Tässä lista jutustani:
Gmon uhkat:
– uudet allergiat
– ennustamattomuus
– vaikutusten seuranta
– ristiriitaiset koetulokset
– teollisuus rahoittaa tutkimusta
– tiedonpuute
– elintarviketuotanto suuryrityksillä
– peruuttamattomuus
”Kun vaikkapa kampelan kylmänsietogeeni laitetaan tomaattiin, saattaa se laukaista tomaatin syöjällä kala-allergiareaktion. Gmo-tekniikkaa pidetäänkin epävarmana, sillä geenien siirrossa siirtyy myös ominaisuuksia, joita ei tiedetä. Gmo-ruoasta on kokemuksia vasta vuosikymmenen ajan, ja on vaikea sanoa, mihin uusiin allergioihin ja sairauksiin gmo-ruoat voivat liittyä. Eläinkokeissa koe-eläimille on ilmaantunutt kasvaimia, syöpää tai ne ovat kuolleet. Suurinta osaa tutkimuksesta rahoittaa teollisuus itse. Kriitikot myös kyseenalaistavat ruoantuotannon valumisen muutaman jättifirman käsiin”.
-lähde: Noora Vanhanen / YLE Kuningaskuluttaja 30.8.2007
Jos puhutaan soijasta, niin elimistö ei huomaa eroa sillä nimenomaisella hetkellä kun syöt gmo-soijaa. Mutta vuosikymmenien käyttäjäkokemuksista ei vielä ole tutkimustietoa! Käyttämäsi vertauksen öljy meressä – esimerkki ei sovi tähän yhteyteen, sillä geenimuuntelun aiheuttamat tuhot eivät pakosti ole välittömiä, vaan ne voivat tapahtuvat vähitellen, aivan kuten mehiläis-esimerkilläni havainnollistin.
Gmon ongelma ei ole vain siinä, onko gmo-ruokaa hyvää ravintoa ihmisen elimistölle vai ei, kyse on myös isosta ympäristöasiasta. Gmo-soijaviljelyksien homogeenisuuden myötä aiheutuva mehiläisten kuoliaaksi nääntyminen (yritä itse elää vain yhdellä ruoka-aineella!) vaarantaa koko ekosysteemin ja luonnon monimuotoisuuden. Tämä pätee toki myös tavanomaisen soijan tuotantoon.
3. Nimimerkki ”tofunakki” kirjoitti: ”Käytännössä kaikki nykyisin viljeltävät kasvit on erilaisia kuin luonnonvaraiset lajitoverinsa tai esiäitinsä: viljelijät on aina valinneet siemenkasveiksi parhaimmat ominaisuudet omaavat kasvit ja risteyttäneet niitä. Teollisesti tehty geenimuuntelu ei lopulta eroa tosta kovin paljoa…”
Voi herrajumala! Kyllä eroaa, huimasti! Geenimuuntelun myötä viljelijöiltä riistetään oikeus siemeniin ja he ovat täysin Monsanton ja vastaavien jättiläisfirmojen armoilla. Tässä siteeraus aikaisemmasta blogauksestani:
”Gmossa sairainta on se, että Monsanto omistaa siemenet! Siemenet, jotka ovat maanviljeljän pyhin asia, ovat firman omistamia! Joka kevät viljelijän pitää ostaa uudet siemenet sen sijaan, että tehtäisiin niin kuin vuosituhansia… Siemen kuuluu maanviljelijälle! Ja kelatkaa sitä, että Monsanto saa näin haltuunsa maailman ruokavarat, sillä sehän voi hinnoitella siemenensä ihan pilviin. Lopputulemassa rikkailla on varaa syödä gmo-vapaasti ja köyhillä ei”.
-lähde: Kemikaalicocktail Valkeaa ja tappavaa 23.9.2008
Selvennykseksi vielä: siemenet on siis ostettava vuosittain uudestaan, koska kasvit on geenimanipuloitu ”steriileiksi”. Aika ovelaa Monsantolta vai mitä? Gmo on isoa bisnestä ja ihmisten terveydestä tehdään kauppatavaraa.
On tärkeää ymmärtää, että koska gmo on ihmiskunnan historiassa uusi asia, ei olemassa voi olla tietoa, joka antaisi osviittaa siitä, kuinka ihmiselimistö ja luonto reagoivat vuosikymmenten altistumisessa. Ja pahinta on se, että saatamme menettää alkuperäiset versiot kasveistamme, jos gmo-kasvit sekoittuvat luonnossa tavallisten kanssa. Miettikääpä, jos esimerkiksi 10 vuoden päästä havaitaan, että hups, gmo-soija heikentää spermanlaatua (täysin hatusta temmattu, teoreettinen esimerkki) eikä maailmassa enää ole jäljellä alkuperäistä soijaa. Silloin emme voi palata taaksepäin. Tosin, se ehkä olisi ihmiskunnalle ihan oikein.
Lukekaa näiden minun kommenttieni lisäksi myös toistenne kommentteja soijapostaukseni perästä. Kiitos keskustelusta, jatketaan taas tästä.